crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Naslovna
 O projektu
 FAQ
 Kontakt
4 gif
Pregledavanje radova
Jednostavno pretraživanje
Napredno pretraživanje
Skupni podaci
Upis novih radova
Upute
Ispravci prijavljenih radova
Ostale bibliografije
Slični projekti
 Bibliografske baze podataka

Pregled bibliografske jedinice broj: 881877

Zbornik radova

Autori: Vranić, Silvana
Naslov: Neke dijalektne značajke u Drugom beramskom (ljubljanskom) brevijaru (na primjerima prvoga dijela Temporala)
( Some dialectal traits in the Second Beram (Ljubljana) Breviary (on the example of the first part of the Temporal) )
Izvornik: Sarajevski filološki susreti 4: Zbornik radova (knjiga 1) / Mujić, Munir ; Palić, Ismail (ur.). - Sarajevo : Bosansko filološko društvo , 2018. 245-259.
ISSN: 2233-1018
Skup: Sarajevski filološki susreti 4
Mjesto i datum: Sarajevo, BiH, 22-24.09.2016
Ključne riječi: Drugi beramski (ljubljanski) brevijar, Temporal, hrvatsko glagoljaštvo, hrvatski crkvenoslavenski jezik, čakavsko narječje, beramski govor
( Second Beram (Ljubljana) Breviary, Temporal, Croatian Glagolitism, the Croatian Church-Slavonic language, Chakavian dialect, the dialect of Beram )
Sažetak:
Članovi Centra izvrsnosti za hrvatsko glagoljaštvo Staroslavenskoga instituta u Zagrebu interdisciplinarno istražuju četiri hrvatskoglagoljska kodeksa iz 14. i 15. st. iz Berma u Istri pohranjena u Narodnoj in univerzitetnoj knjižnici u Ljubljani. U ovom se tekstu metodologijom koja se primjenjuje u dijakronijskoj ili povijesnoj dijalektologiji značajke koje se razlikuju od hrvatskih crkvenoslavenskih značajki u korpusu prvih dvadeset listova Temporala Drugoga beramskoga (ljubljanskoga) brevijara uspoređuju, vodeći računa o (ne)pouzdanosti starih tekstova kao dijalektoloških predložaka, s rezultatima istraživanja suvremenoga govora Berma. Cilj je pokušati utvrditi ima li u predlošku podudarnosti sa značajkama skupine govora kojoj pripada i beramski, bilo zajedničkim s drugim čakavskim govorima, bilo zasebnim u toj skupini govora. Time bi se pridonijelo konačnijemu zaključku o pitanju je li se taj brevijar samo rabio u Bermu ili je i pisan, i u kojoj mjeri, tako da odražava i značajke areala kojemu pripada i govor Berma.
Vrsta sudjelovanja: Predavanje
Vrsta prezentacije u zborniku: Cjeloviti rad (više od 1500 riječi)
Vrsta recenzije: Međunarodna recenzija
Izvorni jezik: hrv
Kategorija: Znanstveni
Znanstvena područja:
Filologija
Puni text rada: 881877.Neke_dijalektne_znaajke_u_Drugom_beramskom_ljubljanskom_brevijaru.pdf (tekst priložen 28. Srp. 2018. u 18:08 sati)
Upisao u CROSBI: Silvana Vranić (silvana.vranic@uniri.hr), 22. Lip. 2017. u 14:00 satiVerzija za printanje   za tiskati


upomoc
foot_4