crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Naslovna
 O projektu
 FAQ
 Kontakt
4 gif
Pregledavanje radova
Jednostavno pretraživanje
Napredno pretraživanje
Skupni podaci
Upis novih radova
Upute
Ispravci prijavljenih radova
Ostale bibliografije
Slični projekti
 Bibliografske baze podataka

Pregled bibliografske jedinice broj: 881974

Disertacija

Autor: Varošanec, Ana
Naslov: Tvorba imenica u govoru Goriźana
( The formation of nouns of the Dialect of Goričan )
Vrsta: završni rad - diplomski/integralni studij
Fakultet: Filozofski fakultet
Sveučilište: Sveučilište u Rijeci
Mjesto: Rijeka
Datum: 15.07.
Godina: 2016
Stranica: 51
Mentor: Vranić, Silvana
Ključne riječi: kajkavsko narječje, Goričan, dijalekt, Međimurje, tvorba riječi, tvorba imenica, sufiksalna tvorba imenica, prefiksalna tvorba imenica, prefiksalno-sufiksalna tvorba imenica, glasovne promjene
( Kajkavian, Goričan, dialect, Međimurje, word formation, formation of nouns, suffix forming nouns, prefixes formation of nouns, prefixes-suffix forming nouns, voice changes )
Sažetak:
Rad se temelji na istraživanju tvorbe riječi u govoru Goričana. Na početku se daje pregled obilježja govora Goričana te njegov smještaj u odnosu na kajkavsko narječje. Nakon toga slijede rezultati istraživanja tvorbe riječi u govoru Goričana. Svi su primjeri ovjereni u govornika goričanskoga govora. Analiza se temelji na istraživanju sufiksalne, prefiksalne i prefiksalno-sufiksalne tvorbe imenica. Uz svaki tvorbeni način donose se plodni i manje plodni prefiksi i sufiksi koji su karakteristični za goričanski govor. Na kraju rada izdvajaju se glasovne promjene do kojih dolazi na tvorbenim šavovima izvedenica. Iz analiziranoga korpusa može se zaključiti da je sufiksalna tvorba najplodnija tvorba imenica u govoru Goričana. Najplodniji su sufiksi -ek, -ec i -ač u umanjenicama muškoga roda, sufiks -ica u umanjenicama ženskoga roda te sufiksi -iče, -eko i -stvo u umanjenicama srednjega roda. Ovjereni su i manje plodni sufiksi: -ka/-eka, -ička, -ce, -ešce, - ece, -eco, -ičec, -ič. Prefiksalna i prefiksalno-sufiksalna tvorba manje su zastupljene u govoru Goričana te je ovjeren manji broj primjera u odnosu na sufiksalnu.
Izvorni jezik: hrv
Znanstvena područja:
Filologija
Upisao u CROSBI: Silvana Vranić (silvana.vranic@uniri.hr), 23. Lip. 2017. u 10:30 satiVerzija za printanje   za tiskati


upomoc
foot_4