Hrvatska znanstvena bibliografija (CROSBI)



Pregled bibliografske jedinice broj: 897541

Časopis

Autori: Poljanec, Ivna; Vahčić, Nada; Krešić, Greta; Kolarić Kravar, Sanja; Kudumija, Nina; Pleadin, Jelka
Naslov: Alergeni u mesnim proizvodima s hrvatskog tržišta
( Allergens in meat products from the Croatian market )
Izvornik: Meso : prvi hrvatski časopis o mesu (1332-0025) XIX (2017), 5; 420-427
Vrsta rada: članak
Ključne riječi: alergeni, mesni proizvodi, označavanje proizvoda, ELISA metoda
( allergens, meat products, labelling products, ELISA method )
Sažetak:
Cilj ovog rada je utvrditi prisutnost sljedećih alergena: glutena, soje, mlijeka i gorušice u različitim vrstama mesnih proizvoda te istražiti sukladnost sa oznakama na proizvodu odnosno udovoljavanje zahtjevima zakonodavstva s obzirom na utvrđene količine. Ispitivanje je provedeno na 51 uzorku mesnih proizvoda proizvedenih od strane različitih mesnih industrija i zastupljenih na hrvatskom tržištu. Količina alergena (mg/kg) određivana je primjenom validiranih ELISA (enzyme-linked immunosorbent assay) metoda. Rezultati istraživanja pokazuju da je najveća količina glutena prisutna u hrenovkama (63, 7 mg/kg), proteina mlijeka (380, 4 mg/kg) i soje (25, 7 mg/kg) u paštetama te gorušice (14, 0 mg/kg) u kobasicama za pečenje. U šest mesnih proizvoda (11, 8%) određeni su alergeni veći od limita kvantifikacije (LOQ)primjenjenih analitičkih metoda, a da njihova prisutnost nije bila označena. Rezultati istraživanja upućuju na važnost sustavne kontrole alergena u mesnim proizvodima u svrhu zaštite zdravlja i interesa potrošača.
Izvorni jezik: HRV
Kategorija: Znanstveni
Znanstvena područja:
Biotehnologija,Prehrambena tehnologija
URL Internet adrese: https://hrcak.srce.hr/meso
URL cjelovitog teksta:
Google Scholar: Alergeni u mesnim proizvodima s hrvatskog tržišta
Upisao u CROSBI: Jelka Pleadin (pleadin@veinst.hr), 11. Lis. 2017. u 07:38 sati