crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Naslovna
 O projektu
 FAQ
 Kontakt
4 gif
Pregledavanje radova
Jednostavno pretraživanje
Napredno pretraživanje
Skupni podaci
Upis novih radova
Upute
Ispravci prijavljenih radova
Ostale bibliografije
Slični projekti
 Bibliografske baze podataka

Pregled bibliografske jedinice broj: 898086

Ostalo

Autori: Krivičić, Denija; Kučić, Dajana
Naslov: Remedijacija otpadne vode iz procesa proizvodnje maslinovog ulja
( Remediation of olive mill wastewater )
Izvornik: Rektorova nagrada
Vrsta: popularan rad
Godina: 2016
Ključne riječi: otpadna voda iz procesa proizvodnje maslinovog ulja, fenol, KPK vrijednost, boja, adsorpcija, biosorpcija, Langmuirov i Freundlichov model, kinetička analiza
( olive mill wastewater (OMW), phenols, COD value, colour, adsorption, biosorption, Langmuir and Freundlich isotherm models, kinetic analysis )
Sažetak:
Visoko opterećena otpadna voda nastala u procesima proizvodnje maslinovog ulja (OVM) karakterizirana je niskom pH vrijednošću, visokom električnom vodljivošću, tamnom bojom zbog prisustva tanina i lignina te visokim udjelom fenola, šećera i organskih kiselina. Takva voda se ne smije ispustiti u vodeni okoliš bez prethodnog uklanjanja onečišćujućih i/ili štetnih tvari. Postoje različiti postupci remedijacije otpadne vode kao što su fizikalni (adsorpcija, biosorpcija), kemijski (katalitička oksidacija) i biološki (biorazgradnja). Svaki od navedenih postupaka ima svoje prednosti i nedostatke. U konačnici idealan proces remedijacije bio bi takav da u potpunosti razgradi onečišćujuću tvar bez stvaranja međuprodukata. U ovom radu provedena je remedijacija otpadne vode iz proizvodnje maslinovog ulja u šaržnim uvjetima rada adsorpcijom na aktivni ugljik, koru banane te modificiranu kominu masline i biosorpcija na micelijska zrnca Aspergillus niger i Stachybotrys sp. Aktivni ugljik je uklonio 58 % fenola i 24 % organske tvari, kora banane 40 % fenola i 0 % organske tvari, a modificirana komina masline 23 % fenola i 13 % organske tvari unutar 24 sata. Nadalje, micelijska zrnca Aspergillus niger i Stachybotrys sp. uklonili su 43 % i 19 % fenola, 42 % i 0 % organske tvari te 38 % i 7 % boje. Tijekom provođenja procesa adsorpcije i biosorpcije fenola i organske tvari izražene kao KPK vrijednost na aktivni ugljik odnosno micelijska zrnca Aspergillus niger određeni su njihovi kapaciteti. Adsorpcijski i biosorpcijski kapacitet aktivnog ugljika i micelijskog zrnca Aspergillus niger prilikom adsorpcije i biosorpcije fenola i organske tvari iznosio je 2, 38 mg g-1 i 376 mg g-1, odnosno 138 mg g-1 i 3.206 mg g-1. Ravnotežni i kinetički parametri adsorpcije i biosorpcije fenola i organske tvari izražene kao KPK vrijednost na aktivni ugljik i micelijsko zrno Aspergillus niger procijenjeni su usporedbom eksperimentalnih rezultata s teorijskim vrijednostima dobivenim primjenom Langmuirovog i Freundlichovog modela, odnosno modela za reakciju pseudo-prvog i pseudo-drugog reda. Najbolje slaganje dobiveno je primjenom Langmuirovog modela prilikom adsorpcije fenola i organske tvari na aktivni ugljik te podjednako slaganje Langmuira i Freundlicha prilikom biosorpcije na micelijska zrnca Aspergilus niger. Model pseudo-drugog reda bolje opisuje adsorpciju i biosorpciju fenola i organske tvari na odabrani adsorbens odnosno biosorbens.
Izvorni jezik: hrv
Znanstvena područja:
Kemijsko inženjerstvo
Upisao u CROSBI: Dajana Kučić (dkucic@fkit.hr), 13. Lis. 2017. u 08:04 satiVerzija za printanje   za tiskati


upomoc
foot_4