crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Naslovna
 O projektu
 FAQ
 Kontakt
4 gif
Pregledavanje radova
Jednostavno pretraživanje
Napredno pretraživanje
Skupni podaci
Upis novih radova
Upute
Ispravci prijavljenih radova
Ostale bibliografije
Slični projekti
 Bibliografske baze podataka

Pregled bibliografske jedinice broj: 898514

Zbornik radova

Autori: Vukić Lušić, Darija; Piškur, Vanda; Cenov, Arijana; Živković, Sanja; Lakošeljac, Danijela; Rončević, Dobrica
Naslov: Mikrobiološko onečišćenje vode za piće na području grada Čabra
( Microbiological contamination drinking water in the area of Cabar city )
Izvornik: XXI znanstveno-stručni skup "Voda i javna vodoopskrba" / Ujević Bošnjak, M. (ur.). - Zagreb : Hrvatski zavod za javno zdravstvo , 2017. 161-162 (ISBN: 978-953-7031-67-1).
Skup: XXI znanstveno-stručni skup "Voda i javna vodoopskrba"
Mjesto i datum: Korčula, Hrvatska, 03.-06.10.2017.
Ključne riječi: Čabar, zdravstvena ispravnost vode za ljudsku potrošnju, fekalno onečišćenje, mikrobiološki pokazatelji
( Čabar, safety of the water for human consumption, fecal contamination, microbiological indicators )
Sažetak:
Na području grada Čabra javna vodoopskrba vrlo je kompleksna. Voda se doprema CVS-om (centralni vodoopskrbni sustav), koji zahvaća lijevi izvor Čabranke i opskrbljuje mjesta: Čabar, dio Prezida, Tršče i Gerovo. Plešce dobiva vodu iz izvora Podstene i Požarnica, preostali dio Prezida iz izvora Mlake, Mandli iz izvora Mandli, Donji Žagari iz izvora Žagari i Hrib iz izvora Hrib. Analizirani su rezultati ispitivanja kakvoće vode za ljudsku potrošnju petogodišnjeg županijskog monitoringa, u razdoblju od 2012. do 2016. g. U odnosu na ostale dijelove Primorsko- goranske županije, na području Čabra zabilježeni su značajno veći udjeli zdravstveno neispravnih uzoraka. Ukupno je ispitano 519 uzoraka, od čega je 38% (N=197) bilo nesukladno prema kriterijima Pravilnika (NN 125/13, 141/13, 128/15). Dominantni uzrok onečišćenja bio je mikrobiološki (27% ; N=138), a fizikalno-kemijske standarde nije zadovoljilo 14% (N=75) uzoraka. Promatrajući samo mikrobiološki neispravne uzorke, kod njih čak 83% (N=114) zabilježeno je fekalno onečišćenje. U promatranom razdoblju svi ispitani mikrobiološki pokazatelji pokazali su rastući trend. Značajno poboljšanje u kakvoći vode zabilježeno je 2013. g., međutim tada su uz najviše koncentracije rezidualnog klora mjerene i najviše koncentracije THM-a, ali još uvijek unutar dozvoljenih vrijednosti. Koncentracija rezidualnog klora u najvećem broju uzoraka (38%) je minimalna dok u čak 8% uzoraka prelazi propisanu MDK vrijednost od 0, 5 mg/l. Nakon 2013. g. pokazatelji mikrobiološkog onečišćenja ponovno su u porastu, što ukazuje na neadekvatno održavanje vodoopskrbnog sustava, primarno na nedostatak kontinuirane dezinfekcije.
Vrsta sudjelovanja: Poster
Vrsta prezentacije u zborniku: Sažetak
Vrsta recenzije: Domaća recenzija
Izvorni jezik: HRV
Kategorija: Stručni
Znanstvena područja:
Biologija,Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita
Upisao u CROSBI: Darija Vukić Lušić (darija.vukic.lusic@uniri.hr), 13. Lis. 2017. u 21:05 satiVerzija za printanje   za tiskati


upomoc
foot_4