crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Naslovna
 O projektu
 FAQ
 Kontakt
4 gif
Pregledavanje radova
Jednostavno pretraživanje
Napredno pretraživanje
Skupni podaci
Upis novih radova
Upute
Ispravci prijavljenih radova
Ostale bibliografije
Slični projekti
 Bibliografske baze podataka

Pregled bibliografske jedinice broj: 926910

Zbornik radova

Autori: Borković, Ivana; Horvat, Tajana; Govorčin Bajsić, Emi, Kučić Grgić, Dajana; Jozinović, Antun; Ocelić Bulatović, Vesna
Naslov: TOPLINSKA SVOJSTVA MJEŠAVINA NA BAZI TERMOPLASTIČNOG ŠKROBA
( THERMAL PROPERTIES OF THE THERMOPLASTIC STARCH BLENDS )
Izvornik: / Vrsaljko, Domagoj ; Dejanović, Igor ; Žižek, Krunoslav (ur.). - Zagreb : Hrvatsko društvo kemijskih inženjera i tehnologa , 2018. 83-83.
Skup: XII. susret mladih kemijskih inženjera
Mjesto i datum: Zagreb, Hrvatska, 22-23.02.1018.
Ključne riječi: Toplinska svojstva ; termoplastični škrob
( Thermal properties, thermoplastic starch )
Sažetak:
Uporaba polietilena niske gustoće, PE-LD, kao materijala za pakiranje kontinuirano se povećava diljem svijeta zbog istaknutih fizikalno-kemijskih, mehaničkih, barijernih svojstava, jednostavnosti prerade i niske cijene. Međutim, povećana prisutnost plastičnog otpada koji se dobiva iz derivata nafte u okolišu predstavlja značajan izvor onečišćenja i potencijalnu opasnost za biljni i životinjski svijet. Kako bi se smanjila ovisnost o iscrpljujućim petrokemijskim izvorima sve je veća težnja za korištenjem biopolimera za pakiranje. Škrob se smatra jednim od obećavajućih kandidata zbog svoje bogate dostupnosti, godišnje obnovljivosti i izrazito konkurentne cijene. Toplinska svojstva izuzetno su važna za obradu materijala kao i za predviđanje značajki tijekom njihove potencijalne primjene kao biopolimera. U ovom radu istražena su toplinska svojstva mješavina PE-LD s termoplastičnim škrobom (TPS) u različitim atmosferskim uvjetima (dušik, kisik) pomoću termogravimetrijske analize (TGA) u neizotermnim uvjetima. Mješavine PE-LD/TPS različitog sastava pripremljene su u laboratorijskoj Brabender miješalici i prešane na hidrauličkoj preši. Fizikalna obrada prirodnog škroba, tj. lom njegove zrnate strukture proveden je dodatkom glicerola kao plastifikatora u jednopužnom ekstruderu kako bi se dobio termoplastični škrob, kojeg je moguće prerađivati postupcima prerade polimera. Razgradnja termoplastičnog škroba u atmosferi dušika i zraka odvija se u jednom stupnju. Prvotno dolazi do gubitka vezane vode, isparavanje plastifikatora, zatim slijedi dekompozicija škroba. Toplinska razgradnja mješavina PE-LD/TPS odvija se u dva stupnja. Prvi stupanj vezan je za razgradnju TPS-a dok drugi stupanj odgovara razgradnji PE-LD-a. Dodatkom i povećanjem udjela TPS-a temperatura razgradnje se pomiče na niže temperature što ukazuje na smanjenje toplinske stabilnosti PE- LD-a dodatkom TPS-a.
Vrsta sudjelovanja: Poster
Vrsta prezentacije u zborniku: Sažetak
Vrsta recenzije: Domaća recenzija
Izvorni jezik: hrv
Kategorija: Znanstveni
Znanstvena područja:
Kemijsko inženjerstvo,Prehrambena tehnologija
Upisao u CROSBI: Dajana Kučić (dkucic@fkit.hr), 22. Vel. 2018. u 10:18 satiVerzija za printanje   za tiskati


upomoc
foot_4