crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Naslovna
 O projektu
 FAQ
 Kontakt
4 gif
Pregledavanje radova
Jednostavno pretraživanje
Napredno pretraživanje
Skupni podaci
Upis novih radova
Upute
Ispravci prijavljenih radova
Ostale bibliografije
Slični projekti
 Bibliografske baze podataka

Pregled bibliografske jedinice broj: 931227

Zbornik radova

Autori: Šerić Jelaska, Lucija; Temunović, Martina; Mičetić Stanković, Vlatka; Hlavati, Dina
Naslov: TRČCI, KOZACI, VRTICE, VODOLJUBI, SLAPOLJUBI, VODOMILI, ŠTABRICE, TRULEŽARI, KOTRLJANI, BALEGARI, KUSONJE, STRVINARI – KORNJAŠI (INSECTA, COLEOPTERA) NA SEDRENIM SLAPOVIMA, MEDITERANSKIM LOKVAMA I TRAVNJACIMA NACIONALNOG PARKA „KRKA”
( GROUND BEETLES, DIVING BEETLES, WHIRLIGIG BEETLES, WATER SCAVENGERS, RIFFLE BEETLES, SCARAB BEETLES, DUNG BEETLES, HISTER BEETLES, CARRION BEETLES - THE BEETLES (INSECTA, COLEOPTERA) OF THE TRAVERTINE WATERFALLS, MEDITERRANEAN PONDS AND GRASSLANDS OF KRKA NATIONAL PARK )
Izvornik: Zbornik radova sa znanstveno - stručnoig skupa Vizija i izazovi upravljanja zaštićenim područjima prirode u Republici Hrvatskoj: Aktivna zaštita i održivo upravljanje u Nacionalnom parku 'Krka' / Marguš, Drago (ur.). - Šibenik : Javna ustanova Nacionalni park Krka , 2017. 208-247 (ISBN: 978-953-7406-50-9).
Skup: Vizija i izazovi upravljanja zaštićenim područjima prirode u Republici Hrvatskoj: Aktivna zaštita i održivo upravljanje u Nacionalnom parku 'Krka'
Mjesto i datum: Šibenik, Hrvatska, 28.09.-03.10.2015.
Ključne riječi: entomofauna, kornjaši, NP „Krka”
( entomofauna, beetles, Krka National Park )
Sažetak:
Geografski položaj, geološke i hidrološke značajke i vegetacija na području Nacionalnog parka „Krka” uvjetuju jedinstvenost prisutnih biocenoza, koje doprinose biološkoj raznolikosti i endemizmu vrsta. Tijekom 2010. i u srpnju 2012. godine provedena su faunistička istraživanja vodenih i kopnenih kornjaša (Insecta, Coleoptera) na krškim slapovima, lokvama i mediteranskim travnjacima na području Parka s ciljem utvrđivanja vrsta koje obitavaju na navedenim staništima, s osobitim naglaskom na rijetke i endemske vrste. Kornjaši su skupljani različitim metodama te potom određivani do najniže moguće taksonomske razine. Utvrđeni su kornjaši iz tridest dvije porodice unutar podredova Adephaga i Polyphaga. Detaljnije su obrađeni vodeni kornjaši, trčci i koprofagne i nekrofagne vrste iz šesnaest porodica koje su bile najzastupljenije u uzorcima. Ukupno su utvrđene 162 vrste. Vrstama najbrojniji bili su trčci (Carabidae), s trideset tri vrste, potom kozaci (Dytiscidae), s dvadeset osam svojti, truležari (Scarabaeidae), s dvadeset šest vrsta, vodoljubi (Hydrophilidae), s petnaest svojti, kusonje (Histeridae), s devet vrsta, šavoljike (Hydraenidae), sa sedam, i slapoljubi (Elmidae), sa šest vrsta. Ostale porodice bile su zastupljene s pet vrsta ili manje. Iako su i u prošlosti bila provedena istraživanja entomofaune područja uz rijeku Krku, ovim su istraživanjem utvrđene dodatne 124 vrste. Također, utvrđene su i neke rijetke i endemske vrste. Stoga utvrđeni broj vrsta nije konačan – daljnjim će se istraživanjima on svakako povećati a znanje o entomofauni tog područja znatno obogatiti, što će u konačnici doprinijeti i kvalitetnijoj zaštiti prirode ovoga područja.
Vrsta sudjelovanja: Predavanje
Vrsta prezentacije u zborniku: Cjeloviti rad (više od 1500 riječi)
Vrsta recenzije: Domaća recenzija
Izvorni jezik: hrv
Kategorija: Znanstveni
Znanstvena područja:
Biologija
Upisao u CROSBI: Lucija Šerić Jelaska (lucija.seric.jelaska@biol.pmf.hr), 18. Ožu. 2018. u 23:21 satiVerzija za printanje   za tiskati


upomoc
foot_4