crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Naslovna
 O projektu
 FAQ
 Kontakt
4 gif
Pregledavanje radova
Jednostavno pretraživanje
Napredno pretraživanje
Skupni podaci
Upis novih radova
Upute
Ispravci prijavljenih radova
Ostale bibliografije
Slični projekti
 Bibliografske baze podataka

Pregled bibliografske jedinice broj: 931757

Disertacija

Autor: Dolić, Jurica
Naslov: Model grafičkoga znakovnoga sustava za osobe sa složenim komunikacijskim potrebama
( Model of Graphic Sign System for People with Complex Communication Needs )
Vrsta: doktorska disertacija
Fakultet: Grafički fakultet
Sveučilište: Sveučilište u Zagrebu
Mjesto: Zagreb
Datum: 27.06.
Godina: 2014
Stranica: 329
Mentor: Car, Željka ; Pibernik, Jesenka
Ključne riječi: potpomognuta komunikacija, grafičko korisničko sučelje, karakterizacija izlaznih uređaja, dizajn usmjeren korisniku
( alternative and augmentative communication, graphical user interface, output device characterization, user-centered design )
Sažetak:
U okviru rada predložen je model prilagodljivoga grafičkoga znakovnoga sustava za osobe sa složenim komunikacijskim potrebama, namijenjen primjeni u aplikacijama za suvremene pokretne uređaje. U okviru rada ostvareni su sljedeći znanstveni doprinosi: Pomoću teorijske analize rezultata dosadašnjih istraživanja definirano je 17 smjernica za oblikovanje prilagodljivih grafičkih znakova za potpomognutu komunikaciju (SGZ) i 26 smjernica za oblikovanje prilagodljivih grafičkih korisničkih sučelja za potpomognutu komunikaciju (SKS). Empirijski je istražen utjecaj stupnja vizualne složenosti i različitih metoda stilizacije grafičkih znakova na preferencije korisnika s razvojnim odstupanjima. Empirijskim istraživanjem reprodukcije boja na zaslonima 20 različitih suvremenih pokretnih uređaja ustanovljeno je značajno odstupanje evaluiranih uređaja od standardnog sRGB modela. Predložen je proces izgradnje modela standardnoga zaslona pokretnog uređaja utemeljenoga na empirijskim podatcima za više različitih uređaja. Nakon evaluacije pet relevantnih metoda karakterizacije zaključeno je da je najprecizniji model izgrađen metodom poliharmonijskoga splajna . Proces generiranja i optimizacije paleta boja kojim se koristi izgrađeni model ispitan je na trima paletama s različitim faktorima segmentacije i područjima optimizacije. Na primjeru razvoja aplikacije „Komunikator +“ metodom studije slučaja predložen je i evaluiran model iterativnog procesa razvoja aplikacija koji sadrži prilagođene metode i aktivnosti karakteristične za pristup dizajnu usmjerenom korisniku.
Izvorni jezik: HRV
Znanstvena područja:
Elektrotehnika,Grafička tehnologija
Upisao u CROSBI: Željka Car (zeljka.car@fer.hr), 21. Ožu. 2018. u 23:45 satiVerzija za printanje   za tiskati


upomoc
foot_4