crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Naslovna
 O projektu
 FAQ
 Kontakt
4 gif
Pregledavanje radova
Jednostavno pretraživanje
Napredno pretraživanje
Skupni podaci
Upis novih radova
Upute
Ispravci prijavljenih radova
Ostale bibliografije
Slični projekti
 Bibliografske baze podataka

Pregled bibliografske jedinice broj: 943662

Disertacija

Autor: Bićanić, Lucia
Naslov: UTJECAJ ETERIČNIH ULJA LIMUNSKOG EUKALIPTUSA I ČAJEVCA I NJIHOVIH KOMBINACIJA NA BIOFILM BAKTERIJE LEGIONELLA PNEUMOPHILA
( UTJECAJ ETERIČNIH ULJA LIMUNSKOG EUKALIPTUSA I ČAJEVCA I NJIHOVIH KOMBINACIJA NA BIOFILM BAKTERIJE LEGIONELLA PNEUMOPHILA )
Vrsta: završni rad - diplomski/integralni studij
Fakultet: Medicinski fakultet
Sveučilište: Sveučilište u Rijeci
Mjesto: Rijeka
Datum: 13.06.
Godina: 2018
Stranica: 52
Mentor: Gobin, Ivana
Ključne riječi: Legionella pneumophila, biofilm, vodovodni sustavi, eterična ulja, sinergija
( Legionella pneumophila, biofilm, water supply systems, essential oils, synergy )
Sažetak:
Kontrola bakterije legionela u vodoopskrbnim sustavima predstavlja sve veći prioritet za zdravstvo. Tretiranje vode zagađene legionelom je bitno, a obično se koriste brojni pristupi koji nekada nisu unčikoviti protiv samih biofilmova. Legionela je rasprostranjena, patogena bakterija koja svojom virulencijom može uzrokovati niz zaraza od kojih neke mogu biti veoma opasne. Uglavnom se prenosi vodom, točnije aerosolom koji je kontaminiran bakterijama. Najkritičnija polazišta zaraze stoga predstavljaju distribucijski vodovodni sustavi. Eterična ulja su prirodni spojevi dobiveni iz dijelova biljaka koji nalaze sve češću primjenu u svakodnevnom životu ljudi. Osim što svojim mirisom aromatiziraju prostor, istovremeno djeluju antivirusno i antibakterijski. Kako su saznanja o uporabi eteričnih ulja kao prirodnih dezinficijensa oskudna, cilj ovog rada je odrediti antibakterijski učinak kombinacije eteričnih ulja čajevca i limunskog eukaliptusa na biofilmove koje stvara ova bakterija. U svrhu ovog istraživanja koristila se L. pneumophila (soj 130b) koja je uzgajana na BCYE podlozi. Ispitivanje se temeljilo na tri odvojena eksperimenta kako bi se ispitala sinergija ulja, inhibicijsko djelovanje ulja na adheziju na polistiren odnosno na prvi korak stvaranja biofilma i na inhibiciju samog stvaranja biofilma. Testirana eterična ulja čajevca i limunskog eukaliptusa su dobivena iz firme Dea Flores d.o.o. Dobiveni rezultati pokazuju različito, ali učinkovito djelovanje kombinacija eteričnih ulja. Zaključno, možemo reći da antibakterijska svojstva ulja uvelike ovise o sinergističkom djelovanju eteričnih ulja jednog s drugim kao i o samim kemijskim sastavnicama koja čine ta eterična ulja. Na ulja koje smo ispitivali legionela je pokazala osjetljivost, stoga spajanjem ugodnog egzotičnog mirisa s korisnim antibakterijskim djelovanjem, eterična ulja pokazuju dobar alternativan način zaštite i prevencije.
Projekt / tema: sveučilišna potpora br. 13.06.2.2.60
Izvorni jezik: HRV
Znanstvena područja:
Temeljne medicinske znanosti,Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita,Biotehnologija u biomedicini (prirodno područje, biomedicina i zdravstvo, biotehničko područje)
Upisao u CROSBI: Ivana Gobin (ivana.gobin@uniri.hr), 19. Lip. 2018. u 09:31 satiVerzija za printanje   za tiskati


upomoc
foot_4