crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Naslovna
 O projektu
 FAQ
 Kontakt
4 gif
Pregledavanje radova
Jednostavno pretraživanje
Napredno pretraživanje
Skupni podaci
Upis novih radova
Upute
Ispravci prijavljenih radova
Ostale bibliografije
Slični projekti
 Bibliografske baze podataka

Pregled bibliografske jedinice broj: 944276

Zbornik radova

Autori: Adžaip, Ana; Marijanović, Frano; Gobin, Ivana
Naslov: Netifusne salmoneloze-izvori infekcije i put prijenosa
( Nontyphoid Salmonellosis - Infection and Transmission Pathways )
Izvornik: SANITAS 2018 / Ilijanić, Valentina ; Previšić, Iva (ur.). - Rijeka : FOSS MedRi , 2018. 39-39 (ISBN: 978-953-7957-64-3).
Skup: SANITAS 2018
Mjesto i datum: Rijeka, Hrvatska, 13. i 14. 04. 2018
Ključne riječi: salmoneloze, izvor infekcije, put prijenosa
( salmonellosis, source of infection, transsmition )
Sažetak:
Salmoneloze su proširene po cijelom svijetu i u stalnom su porastu zbog sve proširenije industrijske obrade namirnica. Većinu netifusnih salmoneloza uzrokuje Salmonella enterica serotip Enteritidis. Te su infekcije česte i ostaju značajni javnozdrvstveni problem. Najčešći serotipovi Salmonella enterica su S. Typhimurium, S. Heidelberg, S. Newport i S. Infantis. Kao izvor infekcije sa netifusnim salmonelama spominju se različite namirnice. Međutim, hrana životinjskog porijekla, osobito perad i peradarski proizvodi, uključujući i jaja, najčešći su izvor infekcija u sporadičnim slučajevima obolijevanja, ali i u epidemijama. Razlog tome je i neadekvatna obrada namirnica, njihovog skladištenja kao i nepravilna higijena i priprema namirnica. Stoga, smo u ovom radu opisali koji su to izvori zaraze i putevi širenja salmoneloza. Od prijavljenih epidemija koje se prenose hranom u Europi, za više od trećine je potvrđeno da su uzrokovane S. Enteritidis. Hrana povezana sa epidemijama uzrokovanih sa S. Enteritidis su jaja i proizvodi od jaja (68, 2%), torta i sladoled (8%), perad i peradarski proizvodi (3%). Jedan od najčešćih načina kontaminiranja namirnica salmonelama događa se kod industrijske obrade mesa i to kod procesa puliranja. Praćenje pojavnosti salmoneloza kao i otkrivanje izvora infekcije važni su za razvijanje i odrađivanje mjera za suzbijanje salmoneloza.
Vrsta sudjelovanja: Poster
Vrsta prezentacije u zborniku: Sažetak
Vrsta recenzije: Domaća recenzija
Izvorni jezik: HRV
Kategorija: Stručni
Znanstvena područja:
Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita
Upisao u CROSBI: Ivana Gobin (ivana.gobin@uniri.hr), 22. Lip. 2018. u 14:14 sati



Verzija za printanje   za tiskati


upomoc
foot_4