Hrvatska znanstvena bibliografija (CROSBI)Pregled bibliografske jedinice broj: 944278

Zbornik radova

Autori: Marijanović, Frano; Gobin, Ivana; Maričić, Ivana
Naslov: Preventivne mjere za smanjivanje rizika od legionarske bolest: utjecaj visokih temperatura na preživljavanje legionele
( Preventive measures to reduce the risk of legionnaires disease: the impact of high temperatures on survival of Legionella )
Izvornik: SANITAS 2018 / Ilijanić, Valentina ; Previšić, Iva (ur.). - Rijeka : FOSS MedRi , 2018. 25-25 (ISBN: 978-953-7957-64-3).
Skup: SANITAS 2018
Mjesto i datum: Rijeka, Hrvatska, 13. i 14. 04. 2018
Ključne riječi: legioneloze, prevencija, metode dezinfekcije vode
( legionellosis, prevention, methods of water desinfection )
Sažetak:
Osim u prirodnim vodenim sredinama legionele uspješno koloniziraju i različite vodoopskrbne sustave u kojima se mogu razmnožiti u tolikom broju da vodeni aerosol postane zarazan za ljude. Kao potencijalni izvori legioneloza opisani su spremnici tople i hladne vode, tuševi, slavine, WC vodokotlići kao i vrućie masažne kade i bazeni za plivanje. Najučestalija preventivna mjera za smanjivanje rizika od legionarske bolesti je termička obrada vode na temperaturama višim od 50 °C. U ovom radu će biti opisane preventivne mjere za smanjivanje rizika od legionarske bolesti te će se prikazati eksperimentalni podaci o utjecaju visokih temperatura na preživljavanje legionele. Praćeno je preživljavanje Legionella pneumophila u sterilnoj vodovodnoj vodi pod utjecajem povišenih temperatura (42 oC, 55 oC. i 70 °C). U različitim vremenskim intervalima se je nasađivanjem deseterostrukih razrjeđenja na BCYE agar određivao broj bakterija u uzorcima. Rezultati pokazuju da pri 42 oC broj bakterija u uzorcima ostaje nepromijenjen. Nakon 30 minuta inkubacije na 55°C bakterije nismo mogli dokazati u uzorku vodovodne vode, dok tretiranje na 70 °C je uništavalo legionele unutar 2 minute. Može se zaključiti da je ova metoda najjednostavnija i najjeftinija, no neophodno je voditi računa o temperaturi vode tijkom izvođenja postupka.
Vrsta sudjelovanja: Predavanje
Vrsta prezentacije u zborniku: Sažetak
Vrsta recenzije: Domaća recenzija
Projekt / tema: Sveučilišna potpora br. 13.06.2.2.60
Izvorni jezik: hrv
Kategorija: Ostalo
Znanstvena područja:
Temeljne medicinske znanosti,Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita
Upisao u CROSBI: Ivana Gobin (ivana.gobin@uniri.hr), 22. Lip. 2018. u 14:28 sati