crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Naslovna
 O projektu
 FAQ
 Kontakt
4 gif
Pregledavanje radova
Jednostavno pretraživanje
Napredno pretraživanje
Skupni podaci
Upis novih radova
Upute
Ispravci prijavljenih radova
Ostale bibliografije
Slični projekti
 Bibliografske baze podataka

Pregled bibliografske jedinice broj: 945011

Zbornik radova

Autori: Begić, Gabrijela; Lesar, Andrija; Malatesti, Nela; Gobin, Ivana
Naslov: FOTOINAKTIVACIJA MIKROORGANIZAMA NOVOSINTETIZIRANIM SPOJEM
( Photoinactivation of microorganisms with new synthesized compound )
Izvornik: KNJIGA SAŽETAKA 4. KONGRESA HRVATSKE KOMORE ZDRAVSTVENIH RADNIKA, STRUKOVNOG RAZREDA ZA MEDICINSKO- LABORATORIJSKU DJELATNOST / Matić, Jasna (ur.). - Zagreb : HRVATSKA KOMORA ZDRAVSTVENIH RADNIKA STRUKOVNI RAZRED ZA MEDICINSKO-LABORATORIJSKU DJELATNOST , 2018. 28-28.
Skup: 4. KONGRES STRUKOVNOG RAZREDA ZA MEDICINSKO- LABORATORIJSKU DJELATNOST HRVATSKE KOMORE ZDRAVSTVENIH RADNIKA MEDICINSKO-LABORATORIJSKA DIJAGNOSTIKA U PRAKSI s međunarodnim sudjelovanjem
Mjesto i datum: Zagreb, Hrvatska, 7. - 9. 06. 2018.
Ključne riječi: protumikrobna fotodinamička terapija, Legionella pneumophila, porfirin
( antimicrobial photodynamic therapy, Legionella pneumophila, porphyrin )
Sažetak:
Uvod: Fotodinamička protumikrobna terapija predstavlja novi pristup u borbi s patogenim mikroorganizmima. Kombiniranjem netoksičnog fotosenzibilizatora sa vidljivim svjetlom određene valne duljine i kisikom, stvara se singletni kisik (1O2) i slobodni radikali koji oštećuju mikrobne stanice i dovode do njihove smrti. S obzirom na sve češću pojavu legioneloza, unatoč provođenju protuepidemijskih mjera, potrebno je razviti nove metode za uklanjanje legionele iz vode. Cilj studije: U ovom radu prikazat će se djelovanje novosintetiziranog amfipatskog porfirina, molekulske formule C62H71Cl3N8O (TMPyP3-C17H36) na Legionella pneumophila te usporediti s djelovanjem komercijalno dostupnog fotosenzibilatora metilen plavo kako bi utvrdili njihovu potencijalnu primjenu kao protumikrobnog agensa za uklanjanje legionele iz vode. Metode: Određivane su minimalne efektivne koncentracije (MEK) navedenih fotosenzibilatora u vodi, mikrodilucijskom metodom. Korišteno je ljubičasto svjetlo ukupne doze svjetla 12 J cm-2. Kao kontrole korištene su bakterije bez spoja i osvjetljavanja te bakterije i spoj bez osvjetljavanja. Rezultati: Ispitivani porfirini pokazali su različito antibakterijsko djelovanje protiv Gram- negativne bakterije, L. pneumophila. Minimalna efektivna koncentracija novog amfipatskog porfirina TMPyP3-C17H36 iznosila je 0, 024 μM, dok je spoj metilen plavo pokazao znatno višu vrijednost, 3, 125 μM potrebnu za inhibiciju ove bakterije u vodi. Rezultati kontrole bakterije i spoja, bez svjetla iznosili su za TMPyP3-C17H36 1, 56 μM, a za metilen plavo 25 μM. Zaključak: Ispitivani novosintetizirani porfirin je pokazao antimikrobno djelovanje i bez izlaganja svjetlu. S obzirom na to da nakon svjetlosne aktivacije ima znatno snažnije djelovanje pokazuje potencijal za primjenu u dezinfekciji vode. Potrebna su daljnja ispitivanja kako bi se utvrdilo da je fotodinamička terapija potencijalna alternativa za antibiotike na koje bakterije u sve većem postotku stvaraju otpornost.
Vrsta sudjelovanja: Predavanje
Vrsta prezentacije u zborniku: Sažetak
Vrsta recenzije: Domaća recenzija
Projekt / tema: Sveučilišna potpora br. 13.06.2.2.60
Izvorni jezik: HRV
Kategorija: Znanstveni
Znanstvena područja:
Kemija,Temeljne medicinske znanosti,Biotehnologija u biomedicini (prirodno područje, biomedicina i zdravstvo, biotehničko područje)
Puni text rada: 945011.Knjiga-sazetaka_4.-Kongres-HKZR-SR-MLD.pdf (tekst priložen 4. Pro. 2018. u 19:37 sati)
Upisao u CROSBI: Ivana Gobin (ivana.gobin@uniri.hr), 28. Lip. 2018. u 08:10 satiVerzija za printanje   za tiskati


upomoc
foot_4