crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Naslovna
 O projektu
 FAQ
 Kontakt
4 gif
Pregledavanje radova
Jednostavno pretraživanje
Napredno pretraživanje
Skupni podaci
Upis novih radova
Upute
Ispravci prijavljenih radova
Ostale bibliografije
Slični projekti
 Bibliografske baze podataka

Pregled bibliografske jedinice broj: 945092

Zbornik radova

Autori: Viduka, Ivona; Šuvak, Anđelo; Perin, Ena; Malatesti, Nela; Gobin, Ivana
Naslov: Ispitivanje fotodinamičke aktivnosti amfipatskog porfirina na meticilin rezistentnog stafilokoka
( Examination of photodynamic activity of amphipathic porphyrin on methicillin resistant staphylococci )
Izvornik: SANITAS 2018 / Ilijanić, Valentina ; Previšić, Iva (ur.). - Rijeka : FOSS MedRi , 2018. 48-48 (ISBN: 978-953-7957-64-3).
Skup: SANITAS 2018
Mjesto i datum: Rijeka, Hrvatska, 13. i 14. 04. 2018
Ključne riječi: Staphylococcus aureus, MRSA, amfipatski porfirin, fotodinamička inaktivacija
( Staphylococcus aureus, MRSA, amphipathic porphyrin, photodynamic inactivation )
Sažetak:
Uvod: Bakterijska rezistencija na antibiotike je konstantno u porastu u cijelom svijetu. Stoga je potrebno uvesti nove metode i nova antibakterijska sredstva u upotrebu. Jedan od primjera je protumikrobna fotodinamička terapija korištena u ovoj studiji. Navedena metoda objedinjuje zajedničko djelovanje fotosenzibilizatora, molekularnog kisika i vidljivog svjetla određene valne duljine u svrhu produkcije singletnog kisika i kisikovih reaktivnih vrsta koji dovode do oksidacije i posljedično do stanične smrti. Cilj: U radu je prikazano antibakterijsko djelovanje amfipatskog porfirina na Gram- pozitivnu bakteriju Staphylococcus aureus i meticilin rezistentni soj (MRSA) . Osim određivanja minimalne inhibicijske koncentracije (MIK) i minimalne baktericidne vrijednosti (MBK) uz različite parametre kao što je inkubacija i doza svjetla. Materijali i metode: Korišten je amfipatski porfirin koji se sastoji od hidrofilnog i hidrofobnog dijela. Kao izvor svjetla je upotrebljena LED (engl. Light Emitting Diode) lampa crvenog svjetla. U pokusima su korištena dva soja S. Aureus, ATCC 25923 I klinički izolat rezistentan na meticilin (MRSA). Zbog dokazivanja utjecaja inkubacije i doze svjetla, antibakterijska aktivnost spoja se ispitivala bez osvjetljavanja ili s promjenom parametara vremena inkubacije i osvjetljavanja. Rezultati: Amfipatski porfirin je iskazao antibakterijsko djelovanje protiv oba soja S. aureus bez obzira na rezistenciju. Promjenom parametara, kod dužeg vremena osvjetljavanja uočena je manja MBK (minimalna baktericidna koncentracija) vrijednost. Zaključak: Ispitivani spoj iskazuje protumikrobno djelovanje protiv rezistentng meticilin rezistentnog stafilokoka stoga pokazuje potencijal za upotrebu u budućnosti kao antibakterijsko sredstvo.
Vrsta sudjelovanja: Poster
Vrsta prezentacije u zborniku: Sažetak
Vrsta recenzije: Domaća recenzija
Projekt / tema: Sveučilišna potpora br. 13.06.2.2.60
Izvorni jezik: HRV
Kategorija: Znanstveni
Znanstvena područja:
Kemija,Temeljne medicinske znanosti,Biotehnologija u biomedicini (prirodno područje, biomedicina i zdravstvo, biotehničko područje)
Upisao u CROSBI: Ivana Gobin (ivana.gobin@uniri.hr), 28. Lip. 2018. u 11:18 satiVerzija za printanje   za tiskati


upomoc
foot_4