crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Naslovna
 O projektu
 FAQ
 Kontakt
4 gif
Pregledavanje radova
Jednostavno pretraživanje
Napredno pretraživanje
Skupni podaci
Upis novih radova
Upute
Ispravci prijavljenih radova
Ostale bibliografije
Slični projekti
 Bibliografske baze podataka

Pregled bibliografske jedinice broj: 955379

Zbornik radova

Autori: Konopka, Kristijan; Lovrić, Mario; Balić, Tomislav; Kovač-Andrić, Elvira; Medvidović- Kosanović, Martina
Naslov: Sinteza i karakterizacija kompleksnih spojeva s derivatom hidrazida dipikolinske kiseline
( Synthesis and characterization of dipicolinic acid hydrazide derivative and their complexes )
Izvornik: International conference 17th Ružička days "Today science-Tomorrow industry", Book of Abstracts / Tomas, Srećko ; Ačkar, Đurđica (ur.). - Osijek : Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek i Hrvatsko društvo kemijskih inženjera i tehnologa , 2018. 38-38 (ISBN: 978-953-7005-57-3).
Skup: International conference 17th Ružička days "Today science-Tomorrow industry"
Mjesto i datum: Vukovar, Hrvatska, 19-21.09.2018.
Ključne riječi: dijabetes, derivat dipikolinske kiseline, prijelazni metali
( diabetes, dipicolinic acid derivative, transition metals )
Sažetak:
Dijabetes je kronična bolest često uzrokovana "modernim načinom života", koji podrazumijeva nezdravu prehranu, nedovoljno fizičkog kretanja te je kataliziran stresom. Adultni ili stečeni dijabetes (dijabetes tipa 2) ne može se izliječiti, ali se kontrolira peroralnim lijekovima na bazi dipikolinskih kompleksa. Ranijim istraživanjima dokazano je da dipikolinski kompleksni spojevi s prijelaznim metalima snižavaju visoku razinu šećera u krvi i vraćaju osjetljivost inzulinskim receptorima [1, 2]. Pripremljeni su kompleksni spojevi derivata dipikolinske kiseline, 6-(2- benzoilhidrazinkarbonil)-pikolinska kiselina, s odabranim prijelaznim metalima i diaminoheksanom u svrhu određivanja njihove strukture i fizikalnokemijskih svojstava. Priprava kompleksnih spojeva izvedena je na sobnoj ili povišenoj temperaturi u metanolu kao otapalu. Sintetiziranim spojevima predložena je molekulska struktura pomoću spektroskopske (FTIR) i termičke (TG-DSC) analize. Apsorpcijske vrpce IR spektara dobivenih kompleksnih spojeva, u usporedbi sa spektrom čistog benzhidrazidodipikolinatnog liganda, pokazuju značajne pomake u odnosu na nekoordinirani ligand što upućuje na kelatno vezivanje metala s deprotoniranim ligandom. Termogravimetrijskom analizom određen je eksperimentalni udio metala u dobivenim kompleksima koji, uz manja odstupanja, odgovara teorijski pretpostavljenim strukturama. Dobiveni koordinacijski spojevi pripadaju skupini spojeva koji imaju potencijalna inzulinomimetička svojstva te se mogu koristiti u daljnjim istraživanjima u razvoju antidijabetskog lijeka.
Vrsta sudjelovanja: Poster
Vrsta prezentacije u zborniku: Sažetak
Vrsta recenzije: Međunarodna recenzija
Izvorni jezik: hrv
Kategorija: Ostalo
Znanstvena područja:
Kemija,Interdisciplinarne prirodne znanosti
Puni text rada: 955379.Saetak_17_Ruikini_dani.pdf (tekst priložen 20. Ruj. 2018. u 09:40 sati)
Upisao u CROSBI: Martina Medvidović Kosanović (mmkosanov@kemija.unios.hr), 20. Ruj. 2018. u 09:40 satiVerzija za printanje   za tiskati


upomoc
foot_4