crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Naslovna
 O projektu
 FAQ
 Kontakt
4 gif
Pregledavanje radova
Jednostavno pretraživanje
Napredno pretraživanje
Skupni podaci
Upis novih radova
Upute
Ispravci prijavljenih radova
Ostale bibliografije
Slični projekti
 Bibliografske baze podataka

Pregled bibliografske jedinice broj: 956141

Zbornik radova

Autori: Kučić Grgić, Dajana; Kovačević, Antonija; Lovrinčić, Ema; Cvetnić, Matija; Ocelić Bulatović, Vesna; Vuković Domanovac, Marija
Naslov: Bioremedijacija vode onečišćene bisfenolom A
( Bioremediation of water polluted with bisphenol A )
Izvornik: International conference 17th Ružička days, "Today science-tomorrow industry" / Tomas, Srećko ; Ačkar, Đurđica (ur.). - Osijek : Grafika d.o.o , 2018. 117-117 (ISBN: 978-953-7005-57-3).
Skup: International conference 17th Ružička days, "Today science-tomorrow industry"
Mjesto i datum: Osijek, Hrvatska, 19-21.09.2018.
Ključne riječi: Bisfenol A ; Plastika ; Biorazgradnja ; Pseudomonas aeruginosa ; Pseudomonas putida ; Streptomyces sp.
( Bisphenol A, Plastics ; Biodegradation ; Pseudomonas aeruginosa ; Pseudomonas putida ; Streptomyces sp. )
Sažetak:
Bisfenol A (BPA) je sveprisutni organski spoj koji se primjenjuje u proizvodnji polikarbonata, epoksi smola i raznih drugih materijala. Polikarbonati se koriste u proizvodnji plastičnih ambalaža za hranu i piće, bočica za djecu, kuhinjskih pomagala, pakiranju lijekova, elektroničke opreme. Epoksi smole koriste se u proizvodnji boja, metalnih konzervi za hranu i piće, bačve za vino i u stomatologiji. BPA dospijeva u okoliš, odnosno u tlo i vode, tijekom kemijske proizvodnje, transporta ili prerade te neispravnim odlaganjem proizvoda koji ga sadržavaju. Zanimljiv je zbog štetnog utjecaja na ljudsko zdravlje, životinjski svijet i okoliš te ga je potrebno ukloniti. Jedan od mogućih načina uklanjanja BPA iz okoliša je procesom bioremedijacije koji se provodi uz primjenu različitih mikroorganizama koji imaju sposobnost razgraditi BPA. U ovom radu provedena je bioremedijacija vode onečišćene bisfenolom A s bakterijskim kulturama Pseudomonas aeruginosom BSW, Pseudomonas putidom i Streptomycesom sp. u šaržnim uvjetima rada. Pseudomonas aeruginosa BSW i Pseudomonas putida izolirane su iz biootpada, odnosno aktivnog mulja, dok Streptomyces sp. izolirao se iz tla. Pokusima su ispitani različiti čimbenici koji utječu na proces bioremedijacije BPA, poput pH- vrijednosti (5, 6 i 7), koncentracije biomase P. aeruginose BSW i Streptomycesa sp. (0, 1 ; 0, 2 ; 0, 3), koncentracije BPA (od 0 do 15 mg dm- 3) i temperature (25, 35 i 40°C). Prema dobivenim rezultatima Pseudomonas aeruginosa najviše BPA razgradila je pri temperaturi od 35 °C, pH-vrijednosti 7 i optičkoj gustoći od 0, 3. Streptomyces sp. najviše BPA razgradio je pri temperaturi od 35 °C, pH-vrijednosti 7 i optičkoj gustoći 0, 2. Pri ispitivanju utjecaja različitih početnih koncentracija BPA na njegovu biorazgradnju, Pseudomonas aeruginosa BSW pokazala je najbolje rezultate pri početnoj koncentraciji BPA od 5 mg dm-3, a Streptomyces sp. pri 7, 5 mg dm-3. U vremenu od dva sata razgradilo se 50 % BPA, a najintenzivnija biorazgradnja bila je unutar 30 minuta.
Vrsta sudjelovanja: Poster
Vrsta prezentacije u zborniku: Sažetak
Vrsta recenzije: Međunarodna recenzija
Izvorni jezik: HRV
Kategorija: Znanstveni
Znanstvena područja:
Kemija,Kemijsko inženjerstvo
Upisao u CROSBI: Dajana Kučić Grgić (dkucic@fkit.hr), 24. Ruj. 2018. u 09:09 satiVerzija za printanje   za tiskati


upomoc
foot_4