crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Naslovna
 O projektu
 FAQ
 Kontakt
4 gif
Pregledavanje radova
Jednostavno pretraživanje
Napredno pretraživanje
Skupni podaci
Upis novih radova
Upute
Ispravci prijavljenih radova
Ostale bibliografije
Slični projekti
 Bibliografske baze podataka

Pregled bibliografske jedinice broj: 956749

Disertacija

Autor: Meštrović, Martina
Naslov: Antibakterijsko djelovanje odabranih vrsta meda s područja Bosne i Hercegovine na bakteriju Staphylococcus aureus
( Antibacterial activity of selected honey samples from Bosnia and Herzegovina to Staphylococcus aureus )
Vrsta: završni rad - preddiplomski studij
Fakultet: Fakultet zdravstvenih studija
Sveučilište: Sveučilište u Mostaru
Mjesto: Mostar
Datum: 24.09.
Godina: 2018
Stranica: 28
Mentor: Gobin, Ivana
Ključne riječi: S. aureus, MRSA, rezistencija bakterija, antimikrobno djelovanje meda
( S. aureus, MRSA, antibiotic resistance, antimicrobial effect of honey )
Sažetak:
Sve veći broj bakterijskih vrsta postaje otporno na određene vrste antibiotika što predstavlja velike zdravstvene probleme u svijetu. Jedna od rezistentnih bakterija je Staphylococcus aureus, odnosno soj nazvan MRSA (meticilin rezistentni S. aureus) koji može uzrokovati teške infekcije kože te upale pluća, što predstavlja velik rizik za pacijente u bolnicama. Od davnina je poznato da se med koristio za liječenje kožnih infekcija i opeklina. S obzirom da postoje brojne različite vrste medonosnih biljaka tako će i antimikrobna aktivnost meda ovisiti o njegovom porijeklu i načinu obrade. Cilj našeg rada je ispitati antibakterijsku aktivnost tri komercijalno dostupne vrste meda s područja FBiH (med od vrijeska, livade te livade s primjesom divljeg luka) prema kliničkim izolatima S. aureus, uključujući i rezistentne MRSA izolate. Peludna analiza meda je potvrdila botaničko podrijetlo samoga meda. Kemijskom analizom su dobivene zastupljenosti količine vode i električne vodljivosti koje zadovoljavaju Pravilnik o kakvoći meda (NN 93/2009) što otvara mogućnost plasiranja meda na tržište i korištenja u medicinske svrhe. Prilikom izvođenja analize koristile su se metoda agar difuzije uz bušenje rupa u agaru, a kod dilucijske metode određivala se minimalna inhibitorna koncentracija (MIK) te minimalna baktericidna koncentracija (MBK). Rezultati istraživanja su pokazala osjetljivost svih sojeva S. aureus uključujući i MRSA na sve tri vrste meda, a posebno koncentrirani med livade s primjesom divljeg luka. Ispitivane vrste meda pokazuju značajne antimikrobne rezultate prema osjetljivim i rezistentnim sojevima S. aureus te da bi se mogli koristiti u medicinske svrhe, posebno u liječenju infekcija rana.
Izvorni jezik: HRV
Upisao u CROSBI: Ivana Gobin (ivana.gobin@uniri.hr), 26. Ruj. 2018. u 06:37 sati



Verzija za printanje   za tiskati


upomoc
foot_4