crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Naslovna
 O projektu
 FAQ
 Kontakt
4 gif
Pregledavanje radova
Jednostavno pretraživanje
Napredno pretraživanje
Skupni podaci
Upis novih radova
Upute
Ispravci prijavljenih radova
Ostale bibliografije
Slični projekti
 Bibliografske baze podataka

Pregled bibliografske jedinice broj: 956752

Disertacija

Autor: Gadža, Ivan
Naslov: Antibakterijsko djelovanje odabranih vrsta meda s područja Bosne i Hercegovine na bakteriju Streptococcus pyogenes
( Antibacterial activity of selected honey samples from Bosnia and Herzegovina to Streptococcus pyogenes )
Vrsta: završni rad - preddiplomski studij
Fakultet: Fakultet zdravstvenih studija
Sveučilište: Sveučilište u Mostaru
Mjesto: Mostar
Datum: 24.09.
Godina: 2018
Stranica: 36
Mentor: Gobin, Ivana
Ključne riječi: Streptococcus pyogenes, rezistencija bakterija, prirodno liječenje, antibakterijska svojstva meda
( Streptococcus pyogenes, bacterial resistance, natural way of treating, antibacterial properties of honey )
Sažetak:
Bakterije sve više postaju otporne na antibiotike što predstavlja problem u liječenju određenih bolesti. Sve je veća neracionalna upotreba antibiotika koji, osim svojih poželjnih osobina, imaju štetne učinke kao što su narušavanje ljudskog zdravlja i razvijanje bakterijske rezistencije. U svijetu već postoje multi rezistentne bakterijske vrste koje se jako teško liječe. Na sreću Streptococcus pyogenes je bakterija koja do sada nije razvila rezistenciju na antibiotike te se lako može liječiti. Kako bi regulirali pretjeranu upotrebu antibiotika trebalo bi pronaći prirodne načine liječenja za stanja koja to omogućavaju. Postoje različite vrste medova koji imaju i različita antibakterijska svojstva. U ovom radu su ispitana antibakterijska svojstva tri odabrane vrste meda s područja Federacije Bosne i Hercegovine na bakteriju Streptococcus pyogenes. Korišteni medovi su med livade s primjesom divljeg luka, med vrijeska i med livade. Za dobivanje rezultata koristile su se metode: metoda difuzije uz bušenje rupa u agaru te određivanje minimalne inhibitorske koncentracije (MIK). Rezultati ispitivanja su pokazali da svi ispitivani sojevi S. pyogenes pokazuju osjetljivost na djelovanje odabranih medova. Med livade s primjesom divljeg luka je pokazao djelovanje pri koncentraciji od 0, 1 mg/ml dok su med livade i med vrijeska djelovali pri koncentraciji od 0, 2 mg/ml. S obzirom na pokazano antibakterijsko djelovanje meda, med bi se mogao koristiti u liječenju infekcija uzrokovanih S. pyogenes-om.
Izvorni jezik: hrv
Upisao u CROSBI: Ivana Gobin (ivana.gobin@uniri.hr), 26. Ruj. 2018. u 06:41 sati



Verzija za printanje   za tiskati


upomoc
foot_4