crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Naslovna
 O projektu
 FAQ
 Kontakt
4 gif
Pregledavanje radova
Jednostavno pretraživanje
Napredno pretraživanje
Skupni podaci
Upis novih radova
Upute
Ispravci prijavljenih radova
Ostale bibliografije
Slični projekti
 Bibliografske baze podataka

Pregled bibliografske jedinice broj: 957912

Zbornik radova

Autori: Vukić Lušić, Darija; Herceg, Zvjezdana; Cenov, Arijana; Glad, Marin; Lušić, Dražen
Naslov: Prisutnost P. aeruginosa u distribucijskim sustavima vode za piće u Primorsko-goranskoj županiji
( Presence of P. aeruginosa in drinking water distribution systems of Primorje-gorski kotar county )
Izvornik: Knjiga sažetaka 1. simpozij sanitarnog inžinjerstva s međunarodnim učešćem / Maestro, Daniel (ur.). - Ljubljana : Inštitut za sanitarno inženirstvo, Ljubljana - Slovenia , 2017. 42-43 (ISBN: 978-961-92846-7-4).
Skup: 1. simpozij sanitarnog inžinjerstva s međunarodnim učešćem
Mjesto i datum: Sarajevo, Bosna i Hercegovina, 22.-23.04.2017.
Ključne riječi: vodoopskrbni sustavi, P. aeruginosa, zdravstvena ispravnost vode
( water supply systems, P. aeruginosa, water health sanitation )
Sažetak:
Uvod Kontrola zdravstvene ispravnosti vode za ljudsku potrošnju definirana je Zakonom o vodi za ljudsku potrošnju (NN 56/2013, 64/2015) te Pravilnikom o parametrima sukladnosti i metodama analize vode za ljudsku potrošnju (NN 125/2013, 141/2013, 128/2015). Primjena ovog Pravilnika započela je 2014. g., a između ostalih promjena u odnosu na prethodno aktualni Pravilnik o zdravstvenoj ispravnosti vode za piće (NN 47/2008), novi Pravilnik definira da zdravstveno ispravna voda za ljudsku potrošnju ne smije sadržavati bakteriju vrste P. aeruginosa, slobodno živući, oportunistički patogen. Ciljevi Obzirom da iz razdoblja prije primjene aktualnog Pravilnika (NN 125/2013, 141/2013, 128/2015) ne raspolažemo podacima o prisustvu P. aeruginosa u vodi 9 vodoopskrbnih sustava Primorsko-goranske županije (PGŽ), cilj ovog istraživanja bila je analiza i interpretacija rezultata županijskog monitoringa kakvoće vode za ljudsku potrošnju koji se provodi na području Županije. Također, aktualni hrvatski propisi koji reguliraju ovo područje uspoređeni su s legislativom drugih zemalja i nacionalnih zdravstvenih organizacija, u regiji i svijetu. Metode i Rezultati Analizirani su i interpretirani rezultati ispitivanja uzoraka vode iz vodoopskrbne mreže na području PGŽ u trogodišnjem razdoblju od 2014. do 2016. Ukupno je na ovaj pokazatelj ispitano 2.753 uzorka vode. Prisustvo P. aeruginosa dokazano je u 8 uzoraka (0, 3 %), u rasponu od 1 – 2.000 cfu/100 ml. Pozitivni uzorci bili su nejednoliko distribuirani po vodovodima (3 pozitivna uzorka na području Delnica i 3 na području Čabra). Korelacijska analiza pokazala je značajnu pozitivnu povezanost P. aeruginosa sa svim ostalim mikrobiološkim pokazateljima (UBB/37, UBB/22, koliformnim bakterijama, E. coli, enterokokima te sa mutnoćom, provodljivosti i organskim opterećenjem izraženim kao KMnO4). Zemlje u regiji (izuzev Srbije), zatim EPA (eng. U.S. Environmental Protection Agency, američka Agencija za zaštitu okoliša) i WHO (eng. World Health Organisation, Svjetska zdravstvena organizacija) kroz svoje zakonodavstvo ili preporuke ne propisuju ispitivanje P. aeruginosa u vodi za ljudsku potrošnju iz vodoopskrbnog sustava. Zaključak Unatoč širokoj rasprostranjenosti P. aeruginosa u mokrim i vlažnim okolišima, udio pozitivnih uzoraka vode vodoopskrbnih sustava u PGŽ je nizak, što je u skladu s podacima iz literature. Prisutnost ove vrste u vodi za piće vjerojatno je u većoj mjeri povezana s sposobnošću kolonizacije biofilma u vodovodnim instalacijama i uređajima, nego s prisutnošću ove bakterije u tretiranoj vodi za piće. Hrvatska je jedna od rijetkih zemalja koja je ovaj parametar uključila u rutinsku analizu ispravnosti vode za ljudsku potrošnju. Generalno se smatra da P. aeruginosa za opću populaciju ne predstavlja zdravstveni rizik, već da je rizik prisutan za imunokompromitirane osobe (u bolnicama, jedinicama intenzivne njege).
Vrsta sudjelovanja: Predavanje
Vrsta prezentacije u zborniku: Sažetak
Vrsta recenzije: Domaća recenzija
Izvorni jezik: HRV
Kategorija: Ostalo
Znanstvena područja:
Biologija,Temeljne medicinske znanosti,Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita
Upisao u CROSBI: Darija Vukić Lušić (darija.vukic.lusic@uniri.hr), 30. Ruj. 2018. u 06:31 satiVerzija za printanje   za tiskati


upomoc
foot_4