crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Naslovna
 O projektu
 FAQ
 Kontakt
4 gif
Pregledavanje radova
Jednostavno pretraživanje
Napredno pretraživanje
Skupni podaci
Upis novih radova
Upute
Ispravci prijavljenih radova
Ostale bibliografije
Slični projekti
 Bibliografske baze podataka

Pregled bibliografske jedinice broj: 966367

Disertacija

Autor: Kovačević, Antonija
Naslov: Utjecaj TiO2 na antibakterijska svojstva biorazgradljivih kompozita LDPE/rižine ljuskice
( Effect of TiO2 on antibacterial properties of biodegradable composites of LDPE/rice husks )
Vrsta: završni rad - preddiplomski studij
Fakultet: Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije
Sveučilište: Sveučilište u Zagrebu
Mjesto: Zagreb
Datum: 12.09.
Godina: 2018
Stranica: 40
Mentor: Govorčin Bajsić, Emi
Neposredni voditelj: Kučić Grgić, Dajana
Ključne riječi: Polietilen niske gustoće (LDPE), rižine ljuskice (RLJ), biokompoziti, antimikrobni agensi, titanov dioksid (TiO2)
( Low density polyethylene (LDPE), rice husk (RH), biocomposites, antimicrobial agents, titanium dioxide (TiO2) )
Sažetak:
Dugi niz godina razni sintetski polimeri kao što su polistiren (PS), polietilen (PE), polipropilen (PP) i polietilen tereftalat (PET) koriste se kao ambalažni materijali za pakiranje prehrambene i ostalih proizvoda. Manje od 5 % svih plastičnih materijala se reciklira, što predstavlja veliki ekološki problem. Sintetskim polimerima potrebno je dugo vrijeme kako bi se razgradili u osnovne spojeve nakon njihove upotrebe te iz tog razloga njihovo odlaganje ima negativan utjecaj na onečišćenje okoliša i klimatske promjene. Kako bi se smanjila količina sintetskog plastičnog otpada koji se svakodnevno šalje na odlagališta te ovisnost o naftnim derivatima, u posljednjih nekoliko godina sve je veći interes za proizvodnju biorazgradljivih i obnovljivih materijala. Polietilen niske gustoće (LDPE) jedan je od najčešće korištenih sintetskih polimera za izradu folija i drugih ambalažnih materijala, dok su rižine ljuskice biorazgradljiv materijal koji nastaje uslijed proizvodnje riže. Prilikom mljevenja, zrno riže odvoji se od ljuske te one postaju biootpad. Biorazgradljivi kompoziti polietilena niske gustoće i rižinih ljuskica imaju mogućnost potpuno zamijeniti sintetske ambalažne proizvode. Rižine ljuskice dodaju se kao punila u polimernu matricu LDPE. Kako bi se očuvala kvaliteta i sigurnost proizvoda u LDPE/RLJ biokompozite potrebno je dodati antimikrobni agens koji inhibira rast bakterija i time štiti proizvod. Cilj ovog rada bio je odrediti da li TiO2 kao antimikrobni agens posjeduje antibakterijska svojstva na ispitivane bakterijske kulture Escherichiu coli, Pseudomonas aeruginosu i Bacillus subtilis. Provedena su dva tipa pokusa, prvo se ispitao utjecaj različitih masenih udjela TiO2 (2, 3 i 5 mas %) u tekućem i čvrstom stanju na inhibiciju bakterija, te utjecaj TiO2 pomiješanog u kompozit LDPE i RLJ. TiO2 u tekućem stanju nije pokazao antibakterijska svojstva dok je u čvrstom stanju inhibirao rast ispitivanih bakterija. Prema dobivenim rezultatima dodatkom sve većih masenih postotaka TiO2 (0, 5 % ; 1, 0 % ; 1, 5 % te 2, 0 mas %) u biokopozite LDPE/RLJ 60/40 broj stanica bakterijskih kultura se smanjivao iz čega se može zaključiti da TiO2 inhibira rast bakterijskih kultura Escherichia coli, Pseudomonas aeruginosa i Bacillus subtilis.
Izvorni jezik: HRV
Znanstvena područja:
Kemijsko inženjerstvo
Upisao u CROSBI: Emi Govorčin Bajsić (egovor@marie.fkit.hr), 8. Stu. 2018. u 13:23 satiVerzija za printanje   za tiskati


upomoc
foot_4