crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Naslovna
 O projektu
 FAQ
 Kontakt
4 gif
Pregledavanje radova
Jednostavno pretraživanje
Napredno pretraživanje
Skupni podaci
Upis novih radova
Upute
Ispravci prijavljenih radova
Ostale bibliografije
Slični projekti
 Bibliografske baze podataka

Pregled bibliografske jedinice broj: 996207

Zbornik radova

Autori: Mitar, Anamarija; Prlić Kardum, Jasna; Kučić Grgić, Dajana
Naslov: Ekstrakcija i ispitivanje stabilnosti fenolnih spojeva primjenom prirodnih niskotemperaturnih eutektičkih otapala
( Extraction and stability analysis of phenolic compounds using natural deep eutectic solvents )
Izvornik: 26. hrvatski skup kemičara i kemijskih inženjera s međunarodnim sudjelovanjem 4. simpozij Vladimir Prelog / Galić, Nives ; Rogošić, Marko (ur.). - Zagreb :
Skup: 26. hrvatski skup kemičara i kemijskih inženjera
Mjesto i datum: Šibenik, Hrvatska, 9-12.04.2019.
Ključne riječi: niskotemperaturna eutektička otapala, stabilnost, polifenoli
( Deep eutectic solvent, stability, polyphenols )
Sažetak:
Nusprodukt nastao proizvodnjom maslinova ulja je maslinova komina koja se, zbog visokog sadržaja zaostalih fenolnih spojeva, pokazala kao bogati izvor snažnih antioksidansa primjenjivih u sprječavanju različitih bolesti. Poznato je da su slobodni radikali nastali u organizmu štetni i mogu dovesti do različitih zdravstvenih problema. Stoga, antioksidansi vezanjem slobodnih radikala mogu odgoditi ili spriječiti njihovo štetno djelovanje na organizam [1, 2]. U posljednje vrijeme se, umjesto konvencionalnih otapala, za ekstrakciju biološki aktivnih komponenti primjenjuju otapala koja zadovoljavaju načela zelene kemije, a istovremeno se njihovom primjenom ostvaruje veća učinkovitost. Prirodna niskotemperaturna eutektička otapala pripremljena su iz prirodnih komponenti te su pogodna za korištenje u prehrambenoj, kozmetičkoj i farmaceutskoj industriji. Ova otapala izazivaju veliki interes, ne samo zbog svoje netoksičnosti, nego i sposobnosti otapanja mnogih komponenti, niske su hlapivosti, nezapaljive i imaju dobra regenerativna svojstva. Kako su ova otapala netoksična i pripremljena od komponenti koje se često koriste u kozmetici, moguća je direktna primjena dobivenog ekstrakta u kozmetičkoj industriji. Zbog sigurne primjene, bitno je ispitati stabilnost i mikrobiološku aktivnost biološki aktivnih komponenti u odabranom otapalu [3]. U ovom radu ispitani su optimalni uvjeti provedbe ekstrakcije fenolnih spojeva iz komine masline primjenom otapala pripremljenog iz jabučne kiseline, fruktoze i glicerola. Ispitan je utjecaj različitih uvjeta skladištenja ; poput udjela vode, temperature i vremena skladištenja na stabilnost polifenola u niskotemperaturnom eutektičkom otapalu te je određen koeficijent prijenosa tvari za definirani sustav.
Vrsta sudjelovanja: Predavanje
Vrsta prezentacije u zborniku: Sažetak
Vrsta recenzije: Međunarodna recenzija
Izvorni jezik: hrv
Kategorija: Znanstveni
Znanstvena područja:
Kemijsko inženjerstvo
URL Internet adrese: https://www.hdki.hr/images/50011340/26_HSKIKI_2019_KNJIGA_SAZETAKA.pdf
Upisao u CROSBI: Anamarija Mitar (amitar@fkit.hr), 16. Tra. 2019. u 12:08 satiVerzija za printanje   za tiskati


upomoc
foot_4