crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Naslovna
 O projektu
 FAQ
 Kontakt
4 gif
Pregledavanje radova
Jednostavno pretraživanje
Napredno pretraživanje
Skupni podaci
Upis novih radova
Upute
Ispravci prijavljenih radova
Ostale bibliografije
Slični projekti
 Bibliografske baze podataka

Pregled bibliografske jedinice broj: 997348

Zbornik radova

Autori: Domanovac, Tomislav; Kučić Grgić, Dajana; Šabić Runjavec, Monika; Vuković Domanovac, Marija
Naslov: Utjecaj temperature u razgradnji realnog uzorka biorazgradljive frakcije iz miješanog komunalnog otpada kompostiranjem
( Effect of temperature in degradation of a real sample of biodegradable fraction from mixed municipal waste during composting )
Izvornik: Knjiga sažetaka, 26. hrvatski skup kemičara i kemijskih inženjera s međunarodnim sudjelovanjem / Galić, Nives ; Rogošić, Marko (ur.). - Zagreb : Hrvatsko društvo kemijskih inženjera i tehnologa , 2019. 173-173 (ISBN: 978-953-6894-67-3).
Skup: 26. hrvatski skup kemičara i kemijskih inženjera s međunarodnim sudjelovanjem
Mjesto i datum: Šibenik, Hrvatska, 09-12.04.2019.
Ključne riječi: kompostiranje ; biorazgardiva frakcija ; miješani komunalni otpad ; temperatura
( composting ; biodegradable fraction ; mixed municipal waste ; temperature )
Sažetak:
Biorazgradivi komunalni otpad je otpad koji se može razgraditi biološkim aerobnim ili anaerobnim postupkom i obuhvaća biološki razgradive vrste otpada podrijetlom iz kućanstva i otpad koji je po prirodi i sastavu sličan otpadu iz kućanstva, s značajnim udjelom u miješanom komunalnom otpadu. Kompostiranje je jedna od tehnologija recikliranja biorazgradivog komunalnog otpada u stabilan produkt kompost koja se zbog okolišne prihvatljivosti sve više koristi. Razgradnju biorazgradive tvari provode aerobni mikroorganizmi. Tijekom kompostiranja generira se toplina unutar reaktora što je posljedica egzotermne reakcije biorazgradnje i količina razvijene topline proporcionalna je oksidaciji organske tvari. Vrijednost temperature pri kojoj se postiže biorazgradnja ovisi o tvari koja se razgrađuje. Praćenje i održavanje temperature jedno od najvažnijih dijelova upravljanja i vođenja sustava za kompostiranje. U ovom radu provedena je aerobna obrada realnog uzorka biorazgradive frakcije iz miješanog komunalnog otpada u reaktorskom sustavu. Konverzija hlapive tvari iznosila je do 55, 7 %. Omjer C/N se smanjio s početne vrijednosti od 21, 3 do 10, 3. Vrijednost temperature se kretala do 64 °C uz trajanje termofilne faze 3, 5 dana. Na temelju eksperimentalnih rezultata izabran je kinetički model i procijeni su parametri modela. Reakcijska entalpija koja je iznosila 640, 4 kJ kgHT-1 izračunata je iz mjerenih temperatura unutar reaktora uz pretpostavku da je oslobođena toplina proporcionalna napredovanju razgradnje organske tvari. Dobro slaganje modela s eksperimentalnim rezultatima ukazuje na mogućnost primjene modela u realnim uvjetima.
Vrsta sudjelovanja: Poster
Vrsta prezentacije u zborniku: Sažetak
Vrsta recenzije: Domaća recenzija
Izvorni jezik: hrv
Kategorija: Znanstveni
Znanstvena područja:
Kemijsko inženjerstvo
Upisao u CROSBI: Monika Šabić Runjavec (msabic@fkit.hr), 23. Tra. 2019. u 16:07 satiVerzija za printanje   za tiskati


upomoc
foot_4