crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Naslovna
 O projektu
 FAQ
 Kontakt
4 gif
Pregledavanje radova
Jednostavno pretraživanje
Napredno pretraživanje
Skupni podaci
Upis novih radova
Upute
Ispravci prijavljenih radova
Ostale bibliografije
Slični projekti
 Bibliografske baze podataka

Pregled bibliografske jedinice broj: 509398

Časopis

Autori: Kordić, Snježana
Naslov: Bernhard Gröschel, "Das Serbokroatische zwischen Linguistik und Politik. Mit einer Bibliographie zum postjugoslavischen Sprachenstreit"
( Bernhard Gröschel, "Das Serbokroatische zwischen Linguistik und Politik. Mit einer Bibliographie zum postjugoslavischen Sprachenstreit" )
Izvornik: Zeitschrift für Balkanologie (0044-2356) 46 (2010), 2; 305-309
Vrsta rada: prikaz
Ključne riječi: Soziolinguistik; Sprachpolitik; Amtssprache; Standardsprache; polyzentrische Sprache; nationale Standardvarietäten; gegenseitige Verständlichkeit; Sprachname; Kodifizierung; Wissenschaftsethik; Kroatisch; Serbisch; Bosnisch; Montenegrinisch; Serbokroatisch
( sociolinguistics; language policy; official language; standard language; polycentric language; national varieties; mutual intelligibility; language name; codification; scientific ethics; Croatian; Serbian; Bosnian; Montenegrin; Serbo-Croatian )
Sažetak:
U ovom kraćem prikazu namijenjenom publici njemačkog govornog područja govori se o monografiji Bernharda Gröschela posvećenoj konfliktu između lingvistike i politike na primjeru srpskohrvatskog jezika danas. U prikazu su detaljnije predočena poglavlja o međusobnoj razumljivosti kao lingvističkom kriteriju, zatim o irelevantnosti laičkih stavova u narodu za lingviste kad prosuđuju je li riječ o jednom ili o nekoliko standardnih jezika i kako nazivati jezik u lingvistici. Također je opisano na osnovi čega autor zaključuje da ustavne odredbe o službenom jeziku i njegovom imenu nisu sociolingvistički kriterij i da ne mogu poslužiti kao argument kod pitanja da li se radi o jednom ili o nekoliko standardnih jezika. Naposljetku tematizirano je kako autor podsjeća na principe znanstvene etike, i s tim u vezi proziva domaće jezikoslovce (imenovan je Radoslav Katičić), naglašavajući da je bilo kakva nacionalna orijentacija u lingvistici nespojiva sa znanstvenom objektivnošću.
Izvorni jezik: GER
Kategorija: Stručni
Znanstvena područja:
Filologija
Puni text rada: 509398.rec_GROSCHEL_u_ZfB.PDF (tekst priložen 16. Ožu. 2012. u 15:17 sati)
URL Internet adrese: http://www.recensio.net/rezensionen/zeitschriften/zeitschrift-fur-balkanologie/46-2010/2/ReviewMonograph409880818/@@generate-pdf-recension?language=de
http://www.zeitschrift-fuer-balkanologie.de/index.php/zfb/article/view/247/247
URL cjelovitog teksta:
Google Scholar:
Upisao u CROSBI: skordic@public.hr (skordic@public.hr), 7. Tra. 2011. u 13:23 satiVerzija za printanje   za tiskati


upomoc
foot_4