crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Naslovna
 O projektu
 FAQ
 Kontakt
4 gif
Pregledavanje radova
Jednostavno pretraživanje
Napredno pretraživanje
Skupni podaci
Upis novih radova
Upute
Ispravci prijavljenih radova
Ostale bibliografije
Slični projekti
 Bibliografske baze podataka

Upute za unošenje podataka o (ne)objavljenim radovima


Unos podataka o radovima

Prije samog unosa rada NEOPHODNO je korištenjam modula Jednostavno Pretraživanje i Pregledavanje pogledati ne nalazi li se rad koji želimo unijeti već u bazi podataka, pogotovo u slučaju kada postoji više autora na radu.

Sustav bibliografije zamišljen je tako da se svaki rad nalazi u bazi podataka samo jednom, vezan uz brojeve projekata čije znanstvene djelatnosti je rezultat. U slučaju da se Vaš rad već nalazi u bazi podataka provjerite da li je vezan uz ispravan broj Vašeg projekta (u slučaju da nije, korištenjem modula Ispravci u polju Broj projekta dodajte iza već postojećeg, broj Vašeg projekta ili izvršite ispravke na postojećem broju), te da li su navedeni bibliografski podaci točni i potpuni. Nadopunite bibliografski zapis ukoliko je nepotpun, a uočite li pogreške izvršite potrebne ispravke. Vaš ispravak/nadopuna bit će odmah vidljiva na mreži, ali će kasnije proći neophodnu bibliografsku kontrolu.

Pojedine vrste radova potrebno je kategorizirati, tj. odabrati da li je rad znanstveni, pregledni ili stručni, a prema potrebi rad se može ostaviti nerazvrstan (samo ako ne pripada niti jednoj od prethodne tri kategorije!)

Pojedine vrste rada, kao npr. Sudjelovanja na skupovima, potrebno je dodatno kategorizirati.

Obrazac za unos

Obrazac za unos pojedine vrste rada (više o pojedinim vrstama radova možete pročitati na mrežnim stranicama Hrvatske znanstvene bibliografije!) sastoji se od određenog broja polja od kojih neka treba obavezno popuniti. Polja se mogu popunjavati tako da se mišem klikne na unutrašnjost polja, te se preko tipkovnice unose podaci, ili kopiranjem podataka iz drugih korisničkih aplikacija (npr. MS Word) koristeći opcije Copy (Ctrl C)/Paste (Ctrl V).

Osnovna polja za bilo koju vrstu rada su:

Autor(i)
Izvorni naslov rada (na jeziku na kojem je rad objavljen)
Naslov rada na engleskom jeziku (ukoliko je i izvorni naslov na engleskom jeziku, potrebno ga je samo kopirati ovdje)
Ključne riječi na izvornom i engleskom jeziku
Sažetak (izvorni sažetak rada)
Broj(evi) projekta (ukoliko je rad vezan uz više projekata brojevi se međusobno odjeljuju zarezom, redoslijed brojeva je nevažan)
Jezik na kojem je rad napisan (izvorni jezik rada)

Posebnu pozornost treba posvetiti unosu autora

Autore treba unositi strogo poštujući navedene upute i primjere, i treba ih navoditi na slijedeći način:

Prezime1, Ime1 ; Prezime2, Ime2 ; Prezime3, Ime3, ...

Ukoliko ne posjedujete podatke o punom imenu stranih (ko)autora, unesite samo inicijale, no domaće autore svakako unesite PUNIM IMENOM I PREZIMENOM, kako bi ih bilo moguće što jednoznačnije odrediti prilikom pretraživanja za potrebe MZOS.

Molimo da izbjegavate pisanje velikim slovima (UPPER CASE), osim kada se radi o kraticama ili poštivanju pravopisa jezika koji koristite. Sasvim je nepotrebno autore, naslov rada i sl. unositi isključivo velikim slovima.

Sažetak rada

Kod unosa sažetka rada količina teksta koji se unosi nije ograničena veličinom polja na zaslonu računala. Ukoliko je tekst dulji od veličine polja na zaslonu, dovoljno je samo nastaviti unos. Nije potrebno unositi Enter na kraju reda, već samo na kraju odjeljka/paragrafa.

Popunjavanje obrasca

Kod svake vrste rada potrebno je popuniti što više polja, kako bi bibiografski zapis bio što cjelovitiji i sadržavao što više informacija. Ukoliko ne želite popunjavati sva polja, obavezno je popuniti sva obavezna polja koja su označena. Rad se može vezati uz neki određeni projekt MZOS, ili neki drugi projekt, a moguće je unijeti u CROSBI rad koji nije rezultat rada na projektu. Također je moguće jedan rad vezati uz više projekata. U tom slučaju potrebno je šifre projekata međusobno odijeliti zarezom.

Nije omogućena pohrana nepotpunih podataka. Koristeći tipku Back uvijek je moguće vratiti se nazad i dopuniti neophodne podatke.

Podatci o indeksima (subscript) i eksponentima (superscript) unašaju se koristeći konvenciju "_" za subscript (npr. H_2O), i "^" za superscript (npr. 2^x). Za grčka slova koristi se "latinična transliteracija", npr. * = alpha, * = beta i sl.

Prilaganje cjelovitog teksta rada

Uz bibliografski zapis rada moguće je također priložiti cjeloviti tekst rada kao datoteku u bilo kojem od standardnih oblika (PDF, MS Word, Word Perfect, Latex, i dr.) zajedno sa slikama. Postupak je vrlo jednostavan, a Vaš rad bit će trajno pohranjen u digitalnu arhivu cjelovitih radova. Ukoliko niste sigurni dozvoljava li copyright politika časopisa u kojemu ste objavili rad samoarhiviranje, SHERPA / ROMEO će vam omogućiti laganu provjeru. Samo unesite naslov časopisa, te provjerite koju verziju rada smijete učitati u CROSBI arhivu. Dostupnost cjelovitog teksta vašeg rada osigurat će vam bolju vidljivost, a time i bolju citiranost.

Pitanja, problemi i sugestije

U slučaju bilo kakvih problema i sugestija vezanih isključivo uz unos radova obratite se na help@bib.irb.hr, faksom na 4571 233 ili telefonom na 4571 233 (tražiti CROSBI administratora).

Također nam dostavite svoje komentare, kritike, prijedloge za poboljšanje Hrvatske znanstvene bibliografije na mreži te nas upozorite na eventualne pogreške ili nedosljednosti.


doc. dr. sc. Jadranka Stojanovski
Institut Ruder Bošković, Zagreb

prof. dr. sc. Ivo Batistić
PMF Fizika, Zagreb Vrh


Zbog završnih aktivnosti vezano uz migraciju CROSBI-ja na CroRIS platformu unos i uređivanje zapisa neće biti moguć u razdoblju od petka 7.7.2023. u 12 sati do ponedjeljka 11.7.2023.

Detaljnije...

upomoc
foot_4