|
|
|
|
Izvorni znanstveni i pregledni radovi u CC časopisima
|
|
1. Tratnik, Ljubica; Božanić, Rajka; Herceg, Zoran; Drgalić, Ida.
The quality of plain and supplemented kefir from goat’ s and cow’ s milk. // International Journal of Dairy Technology. 59 (2006) , 1; 40-46 (članak, znanstveni).
|
2. Drgalić, Ida; Tratnik, Ljubica; Božanić, Rajka.
Growth and survival of probiotic bacteria in reconstituted whey. // Le lait. 85 (2005) ; 171-179 (članak, znanstveni).
|
3. Božanić, Rajka; Tratnik, Ljubica; Herceg, Zoran; Marić, Olivera.
The influence of milk powder, whey protein concentrate and inulin on the quality of cow and goat acidophilus milk. // Acta alimentaria. 33 (2004) , 4; 337-346 (članak, znanstveni).
|
4. Božanić, Rajka; Tratnik, Ljubica; Hruškar, Mirjana.
Influence of culture activity on aroma components in yoghurts produced from goat's and cow's milk. // Acta Alimentaria. 32 (2003) , 2; 151-160 (članak, znanstveni).
|
|
|
|
|
|
Znanstveni radovi u drugim časopisima
|
|
1. Drgalić, Ida; Tratnik, Ljubica; Božanić, Rajka; Koruga, Sandra.
Proizvodnja i prihvatljivost probiotičkog svježeg sira od kozjeg u usporedbi s kravljim mlijekom. // Mljekarstvo. 56 (2006) , 2; 107-118 (članak, znanstveni).
|
2. Božanić, Rajka.
Važnost i korištenje kolostruma. // Mljekarstvo. 54 (2004) , 3; 209-224 (pregledni rad, znanstveni).
|
3. Tamime, Adnan; Božanić, Rajka; Rogelj, Irena.
Probiotički frementirani mliječni proizvodi. // Mljekarstvo. 53 (2003) , 2; 111-134 (pregledni rad, znanstveni).
|
4. Tratnik, Ljubica.
Uloga sirutke u proizvodnji funkcionalne mliječne hrane. // Mljekarstvo. 53 (2003) , 3; 325-352 (pregledni rad, znanstveni).
|
5. Božanić, Rajka; Rogelj, Irena; Tratnik, Ljubica.
Fermentacija i čuvanje probiotičkog jogurta od kozjeg mlijeka. // Mljekarstvo. 52 (2002) , 2; 93-111 (članak, znanstveni).
|
6. Božanić, Rajka; Tratnik, Ljubica; Drgalić, Ida.
Kozje mlijeko: karakteristike i mogućnosti. // Mljekarstvo. 52 (2002) , 3; 207-237 (pregledni rad, znanstveni).
|
7. Drgalić, Ida; Tratnik, Ljubica; Božanić, Rajka; Kozlek, Damir.
Proizvodnja, prinos i svojstva sireva tipa Feta i Domiati od kozjeg mlijeka. // Mljekarstvo. 52 (2002) , 2; 137-161 (članak, znanstveni).
|
8. Tratnik, Ljubica; Božanić, Rajka; Drgalić, Ida.
Svojstva i prihvatljivost svježeg sira proizvedenog korištenjem mješovite probiotičke kulture. // Mljekarstvo. 52 (2002) , 3; 239-252 (članak, znanstveni).
|
|
|
|
|
|
Ostali radovi u drugim časopisima
|
|
1. Drgalić, Ida; Tratnik, Ljubica.
Primjena i značaj mikrofiltracije u mljekarskoj industriji. // Mljekarstvo. 54 (2004) , 3; 225-245 (članak, stručni).
|
2. Jukić, Ivana; Jukić, Marija; Božanić, Rajka.
Utjecaj mezofilnih kultura na prinos i trajnost svježeg sira. // Mljekarstvo. 53 (2003) , 3; 235-245 (članak, stručni).
|
3. Tonković, Katarina; Gregurek, Ljerka; Božanić, Rajka.
Proizvodnja sira tipa camembert od kozjeg, kravljeg i mješavina kozjeg i kravljeg mlijeka. // Mljekarstvo. 53 (2003) , 4; 309-324 (članak, stručni).
|
|
|
|
|
|
Plenarna izlaganja
|
|
1. Tratnik, Ljubica.
Prednosti ultrafiltracije mlijeka i sirutke // Zbornik sažetaka. 36. hrvatski simpozij mljekarskih stručnjaka s međunarodnim sudjelovanjem / Hrvatska mljekarska udruga (ur.).
Zagreb, 2004. 5 (plenarno predavanje,sažetak).
|
2. Božanić, Rajka.
Kozje mlijeko: karakteristike i mogućnosti // XXXV Hrvatski simpozij mljekarskih stručnjaka s međunarodnim sudjelovanjem ; Zbornik sažetaka.
2002. 22-22 (plenarno predavanje,sažetak).
|
|
|
|
|
|
Znanstveni radovi u zbornicima skupova s međunar.rec.
|
|
|
|
|
Sažeci u zbornicima skupova
|
|
1. Božanić, Rajka; Tratnik, Ljubica; Drgalić, Ida.
Probiotic bacteria surviving during storage of fresh cheese samples // 8th Simposium on Lactic Acid Bacteria. Genetics, methabolism and application Book of abstracts.
Federation of European Materials Societies (FEMS), 2005. (poster,sažetak,znanstveni).
|
2. Drgalić, Ida; Tratnik, Ljubica; Božanić, Rajka.
Optimizacija proizvodnje probiotičkog svježeg sira od kozjeg mlijeka // Prehrambena industrija / Carić, Marijana (ur.).
Beograd : Savez hemičara i tehnologa (SHT) Tehnološki fakultet (TF), 2005. 111-112 (predavanje,sažetak,znanstveni).
|
3. Tratnik, Ljubica.
Optimiranje kakvoće funkcionalnih mliječnih proizvoda // Prehrambena industrija / Carić, Marijana (ur.).
Beograd : Savez hemičara i tehnologa (SHT) Tehnološki fakultet (TF), 2005. 110-111 (predavanje,sažetak,znanstveni).
|
4. Drgalić, Ida; Tratnik, Ljubica; Božanić, Rajka.
Production of probiotic soft cheese made from goats milk // Book of Abstracts. IDF Symposium on Cheese. Ripening, Characterization & Technology / Houdek, Lubomir (ur.).
Prag : International Dairy Federation, 2004. 97-98 (poster,međunarodna recenzija,sažetak,znanstveni).
|
5. Matijević, Bojan; Božanić, Rajka; Drgalić, Ida; Herceg, Zoran.
Izbor bakterijske kulture za proizvodnju probiotičkog tekućeg fermentiranog mlijeka // Zbornik sažetaka. 36. hrvatski simpozij mljekarskih stručnjaka s međunarodnim sudjelovanjem / Hrvatska mljekarska udruga (ur.).
Zagreb, 2004. 47-48 (predavanje,sažetak,znanstveni).
|
6. Božanić, Rajka.
Fermentirani probiotički napici od kozjeg mlijeka // Prehrambena industrija. Mleko i mlečni proizvodi - XVIII Savetovanje: Savremeni pravci razvoja u tehnologiji mleka / Carić, Marijana (ur.).
Novi Sad : Savez hemičara i tehnologa ; Tehnološki fakultet, 2003. 107-108 (predavanje,sažetak,znanstveni).
|
7. Božanić, Rajka; Jukić, Ivana; Jukić, Marija.
Utjecaj mezofilnih kultura na prinos i trajnost svježeg sira proizvedenog u mljekari SAPPIT // Prvi simpozij poljoprivrede, veterinarstva i šumarstva "Strategija razvoja domaće proizvodnje".
2003. 220-221 (predavanje,sažetak,znanstveni).
|
8. Božanić, Rajka; Tratnik, Ljubica; Herceg, Zoran; Hruškar, Mirjana.
The quality of plain and supplemented kefir from goat's and cow's milk // Congrilait 2002.
Pariz, 2003. (poster,međunarodna recenzija,sažetak,znanstveni).
|
9. Drgalić, Ida; Tratnik, Ljubica; Božanić, Rajka.
Growth of probiotic bacteria in reconstituted whey // Book of Abstracts. Milk & Dairy products ; European Dairy Congress 03..
Ljubljana : Biotechnical Faculty, University of Ljubljana, 2003. 64 (poster,međunarodna recenzija,sažetak,znanstveni).
|
10. Tratnik, Ljubica.
Uloga proteina sirutke u funkcionalnim mliječnim proizvodima // Prvi simpozij poljoprivrede, veterinarstva i šumarstva "Strategija razvoja domaće proizvodnje".
2003. 218-219 (predavanje,sažetak,znanstveni).
|
11. Tratnik, Ljubica.
Funkcionalni mliječni proizvodi obogaćeni proteinima sirutke // Prehrambena industrija. Mleko i mlečni proizvodi - XVIII Savetovanje: Savremeni pravci razvoja u tehnologiji mleka / Carić, Marijana (ur.).
Novi Sad : Savez hemičara i tehnologa ; Tehnološki fakultet, 2003. 60-61 (predavanje,sažetak,znanstveni).
|
12. Božanić, Rajka; Tratnik, Ljubica; Herceg, Zoran; Hruškar, Mirjana.
The quality of goat's and cow's kefir // Symposium on new developments in technology of fermented milks.
Kolding, 2002. 4.14-4.14 (poster,međunarodna recenzija,sažetak,znanstveni).
|
13. Tratnik, Ljubica; Božanić, Rajka; Drgalić, Ida.
Svojstva i prihvatljivost probiotičkog svježeg sira // XXXV Hrvatski simpozij mljekarskih stručnjaka s međunarodnim sudjelovanjem ; Zbornik sažetaka.
2002. 51-51 (predavanje,sažetak,znanstveni).
|
|
|
|
|
|
Magistarski radovi
|
|
|
|
|
Diplomski radovi
|
|
1. Brletić, Silvija.
Utjecaj temperature i dodatka šećera na fermentaciju sojinog mlijeka monokulturama probiotičkih bakterija / diplomski rad.
Zagreb : Prehrambeno-biotehnološki fakultet, 14.07. 2006.,
62 str. Voditelj: Božanić, Rajka.
|
2. Grđan, Martina.
Utjecaj temperature na fermentaciju sojinog mlijeka mješovitom ABT-5 kulturom / diplomski rad.
Zagreb : Prehrambeno-biotehnološki fakultet, 23.10. 2006.,
42 str. Voditelj: Božanić, Rajka.
|
3. Baljkas, Iva.
Udjel laktoze tijekom fermentacije mlijeka / diplomski rad.
Zagreb : Prehrambeno-biotehnološki fakultet, 06.10. 2005,
64 str. Voditelj: Božanić, Rajka.
|
4. Ćosić, Filip.
Kakvoća probiotičkog svježeg sira tijekom čuvanja / diplomski rad.
Zagreb : Prehrambeno-biotehnološki fakultet, 22.11. 2005.,
54 str. Voditelj: Tratnik, Ljubica.
|
5. Ilić, Nikolina.
Kremasti probiotički Cottage sir / diplomski rad.
Zagreb : Prehrambeno-biotehnološki fakultet, 28.02. 2005.,
51 str. Voditelj: Tratnik, Ljubica.
|
6. Koruga, Sandra.
Određivanje prihvatljivosti probiotičkog svježeg sira od kravljeg i kozjeg mlijeka / diplomski rad.
Zagreb : Prehrambeno-biotehnološki fakultet, 06.12. 2005.,
59 str. Voditelj: Božanić, Rajka.
|
7. Lukić, Žaklina.
Mikrobiološka kakvoća probiotičkog svježeg sira / diplomski rad.
Zagreb : Prehrambeno-biotehnološki fakultet, 06.07. 2005.,
41 str. Voditelj: Božanić, Rajka.
|
8. Vranko, Milaneta.
Kontrola kvalitete probiotičkog svježeg sira / diplomski rad.
Zagreb : Prehrambeno-biotehnološki fakultet, 12.07. 2005,
54 str. Voditelj: Tratnik, Ljubica.
|
9. Dobrinić, Ana.
Tehnologija proizvodnje probiotičkog svježeg sira od punomasnog kozjeg mijeka / diplomski rad.
Zagreb : Prehrambeno-biotehnološki fakultet, 18.06. 2004.,
47 str. Voditelj: Tratnik, Ljubica.
|
10. Ratković, Ana.
Probiotički svježi sir od obranog kozjeg mlijeka / diplomski rad.
Zagreb : Prehrambeno-biotehnološki fakultet, 12.07. 2004,
53 str. Voditelj: Božanić, Rajka.
|
11. Stilinović, Jasmina.
Rast probiotičkih mikroorganizama u rekonstituiranoj sirutki / diplomski rad.
Zagreb : Prehrambeno-biotehnološki fakultet, 14.07. 2004.,
70 str. Voditelj: Tratnik, Ljubica.
|
12. Bakula Krešo.
Utjecaj kefirne kulture KC-1 i dodataka na svojstva kefira od punomasnog kozjeg mlijeka / diplomski rad.
Zagreb : Prehrambeno-biotehnološki fakultet, 17.06. 2003.,
53 str. Voditelj: Božanić, Rajka.
|
13. Drk, Monika.
Utjecaj kefirne kulture KC-1 i dodataka na svojstva i prihvatljivost keflra od trajnog mlijeka / diplomski rad.
Zagreb : Prehrambeno-biotehnološki fakulte, 13.03. 2003.,
59 str. Voditelj: Tratnik, Ljubica.
|
14. Đuranec, Renata.
Utjecaj kefirne kulture KC-l i dodataka na svojstva kefira od punomasnog mlijeka / diplomski rad.
Zagreb : Prehrambeno-biotehnološki fakultet, 29.04. 2003.,
51 str. Voditelj: Tratnik, Ljubica.
|
15. Jukić, Ivana.
Izbor mljekarske kulture u proizvodnji svježeg sira / diplomski rad.
Zagreb : Prehrambeno-biotehnološki fakultet, 21.01. 2003.,
41 str. Voditelj: Božanić, Rajka.
|
16. Šimunek, Marina.
Probiotički svježi sir / diplomski rad.
Zagreb : Prehrambeno-biotehnološki fakultet, 10.06. 2003.,
48 str. Voditelj: Tratnik, Ljubica.
|
17. Tonković, Katarina.
Proizvodnja sira tipa Camembert od kozjeg i kravljeg mlijeka / diplomski rad.
Zagreb : Prehrambeno-biotehnološki fakultet, 08.04. 2003.,
70 str. Voditelj: Božanić, Rajka.
|
18. Jaman, Dubravko.
Senzorska svojstva i viskoznost kefira od kozjeg mlijeka / diplomski rad.
Zagreb : Prehrambeno-biotehnološki fakultet, 10.10. 2002.,
55 str. Voditelj: Božanić, Rajka.
|
|
|
|
|
|
|